Суспільство (відео)

Друзі та вороги історії: в Чернігові святкують День археолога (Відео)

— Один, два, три. От уявіть, чотири метри і завтовшки ще стільки ж.

Олена Черненко пишається своїми археологічними знахідками. Понад тридцять років вона очолює експедиції. Цьогоріч уперше зустрічає своє професійне свято не в полі. Однак традиції святкування Дня археолога мають давню історію.

«До традицій входить багаття, пісні під гітару. І багато інших, якщо люди мають бажання відзначати», — керівник археологічних експедицій Олена Черненко.

В історичному музеї імені Тарновського нині експонуються минулорічні знахідки пані Олени. Вона спадковий археолог. Любов до старовини перейняла від батьків. А вперше «стала на лопату» ще в шість років.

— Виховують таким чином… усе, що ми досліджуємо – це наша історія.

Євген Купцов День археолога не відзначає. Однак себе також вважає шукачем старовини. Археологія для нього радше хобі.

— Подивимось, що тут є. Якась дурниця.

Його дорогий металошукач натрапляє на слід старої залізної кришки з-під молока. Це найбільший ворог непрофесійних археологів. Їхні пристрої не розпізнають якість металу, тож часто доводиться марно копати. Євген переконує – історії не шкодить. На розкопках поводиться толерантно.

«Намагаємось не заходити на заборонену територію. Ми не такі, щоб вкрасти, порушити історію», — непрофесійний археолог Євген Купцов.

Хобі Євгена часто стає в пригоді друзям і сусідам. А це цінніші знахідки, ніж середньовічні скарби.

«Хлопці гуляли, дурачились і загубили обручку. А він тільки одружився, і загубити обручку – це ж… Він пішов додому, засмутився. Буквально наступного дня прийшли і знайшли. Один-два сигнали – і знайшли. Він радів, стрибав, як сивка бурка», — непрофесійний археолог Євген Купцов.

Усі історично цінні знахідки обліковують у Департаменті культури, туризму національностей і релігії в Чернігівській області. Сьогодні нараховують понад 5 із половиною тисяч пам’яток архітектури.

«Багато передають історичних знахідок. Та основним осередком є наш стародавній Чернігів», — начальник відділу туризму і музейної роботи Лариса Латіна.

День археолога в Україні офіційно розпочали святкувати з 2008 року. Тоді свято визнали на державному рівні. До цього 15 серпня археологи вшановували пам’ять своєї колеги Тетяни Пассек, яка очолювала трипільську експедицію в 40-х роках минулого століття. Вона народилася саме 15 серпня.

Наталія Тягнирядно

Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button