Суспільство (відео)

Хоробрість і відданість: військовий шлях чернігівського прикордонника на сході (Відео)

«Під час першого входу на позиції на лінію розмежування в районі Мар’їнки нас уже почали вітати обстрілами

Перемога? Хотілось би побачити, як кремль горить», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Військовослужбовець із позивним «Сатурн 81» від початку повномасштабної війни очолював добровольче формування територіальної оборони, брав участь у зачищанні Ірпеня та Бучі. Щойно ворог відійшов, чоловік вирішив продовжувати обороняти нашу країну.

«Пішли в військкомат, нам сказали, що ми офіцери запасу і ми нікому не потрібні, ми трошки розчарувалися, почали шукати виходи, куди нам можна піти, до якої військової частини, моя військова спеціальність – ремонт та експлуатація киснево-газових засобів літаків і вертольотів, тобто Повітряні сили, звернувся до своєї частини, де раніше проходив навчально-польові збори, на що мені відповіли: «Офіцерських посад немає, ходи до нас солдатом», а я й відповів, що не для того «мама квіточку ростила», то й пішли шукати далі»,  — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

У листопаді 2022 року військовослужбовець приєднався до 105-го прикордонного загону. За цей період чоловік здобув справжній бойовий досвід, бо вирушив на схід проганяти ворога з української землі. Як зустріла Донецька земля чернігівських прикордонників?

«Після приїзду Схід нас узагалі цікаво зустрів

Ми тільки заселились у найближчу посадку, в якій знайшли місце, почалася сильна злива, а Донецька земля не дуже поглинає цю вологу. Хлопці тільки почали розкладати своє майно, ямки копати і все таке, і це все протягом двох годин просто поплило морем у поле.

Нас уже почали вітати обстрілами з першої доби, і перший штурм ми відбивали в першу добу, ми на позиції зайшли десь о 8-й вечора, а о 4-й ранку почався перший штурм

Перших втрат ми зазнали на першому штурмі, дякувати Богу, не 200, у першу добу в перший штурм був поранений мій боєць із позивним «Патрон», такий цікавий чернігівський хлопець – і говір цікавий, і сам по собі доброї душі чернігівець», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Усі українці за майже два роки великої війни побачили, хто такий ворог, а начальник застави за час перебування на сході побачив на власні очі, наскільки ворог нещадний. Що досі дивує прикордонника?

«Мої бійці приводили з позицій полонених, я перший, хто проводив допит військовополоненого, перш ніж передати в інші підрозділи, надавали допомогу, щоб його можна було довести до табору, де перебувають полонені, рятували, скажемо так.

Сказати, що дивує дурість?! Їхня дурість – ні. Дивує їхня наполегливість, тому що хоч би скільки разів вони нас штурмували, був тільки один випадок, що вони злякалися, вискакували з танку і танк сам продовжував їхати, начебто на передачі залишився, а сам екіпаж відійшов пішки. Зрештою цей танк під’їхав до наших позицій, врізався у дерево та почав буксувати. А решту штурмів військові рф просто йшли до кінця», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Мар’їнка – це місто, що стало символом тяжких подій, героїчних вчинків та історичних моментів.

«З самою Мар’їнкою асоціації немає, навіть коли заплющуєш очі, то вже уявляєш цю шахту, канали, які постійно штурмують ворожі війська, щоб зайняти, тому що там є підземні комунікації та вигідні позиції, щоб там оборонятися і максимально ближче до нас знаходитися, що згадується, то це шахти», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Під час війни побратимство є одним із найміцніших зв’язків, що може виникнути між людьми.

«Мені на КСП передали, що мої бійці отримали поранення серйозне, це було два Сашка моїх, я відправив до них евакгрупу під час штурму, ми завжди намагаємося швидко евакуйовувати своїх поранених, надати якісну допомогу. Коли наш військовий медик дістався до їхньої позиції, де вони були поранені, інші хлопці вже частково їх пообмивали, привели в порядок, наклали турнікети. Коли медик підійшов до одного Сашка, почав надавати допомогу, а він до того медика мало не з матюками: чого ти до мене прийшов?! Біжи, допомагай Саші! Медик біжить до другого Саші, підбіг до нього, а той у відповідь те саме: чого ти до мене прибіг? Іди допомагай Саші», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Ця історія дуже вразила, вони реально були побратими, дуже шкода, що не вдалося врятувати другого Сашка, це історія реальних побратимів на війні.

Ситуація на фронті стрімко змінюється кожен день. То якою була обстановка на сході, коли там перебували прикордонники зі 105-го загону?

«Ситуація на фронті змінюється дуже швидко, якщо дивитися по тих подіях, скажемо так, по тому рівню, на якому ми залишили наші рубежі, ми не віддали жодного квадратного метра землі окупантам на нашому напрямку, я сподіваюсь, там усе добре», — начальник застави прикордонної комендатури швидкого реагування Позивний «Сатурн 81».

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button