Суспільство (відео)

«Духовна перемога»: в Чернігові низку культових споруд повернули з користування УПЦ (МП) (Відео)

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» повернув із незаконного користування представниками Української православної церкви (московського патріархату) низку культових споруд міста.

«Ми отримали чергову невеличку перемогу, коли повернули з духовної окупації ще частину наших пам’яток національного значення, які є власністю держави та перебувають на обліку НАІЗ «Чернігів стародавній».

Ідеться про комплекс споруд на території Троїцького монастиря, а також про різницю хрещальну Спасо-Преображенського собору, розташовану на Валу.

«Троїцький собор, дзвіниця Троїцького монастиря, Введенська церква, Північно-східні келії, Південні келії, Південно-західні келії. Іллінська брама, мури з брамами та баштами. Я хочу акцентувати увагу на тому, що, згідно з відомостями з Державного реєстру речових прав, усе це майно належить державі, а управителем цього майна є НАІЗ «Чернігів стародавній», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Разом із тим будинок архієрея, розташований на території Троїцького монастиря, в якому наразі розташовується регентська школа, хоч і офіційно переходить на облік Національно архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», утім, доступ до нього представникам закладу не обмежуватимуть.

«Доступ дітей до монастиря вільний, харчування вільне, відвідування занять вільне. Ніхто їм перепони чинити не буде», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Як відомо, термін оренди низки культових споруд Чернігова представниками Української православної церкви (московського патріархату) минув ще восени 2021 року. Чернігівська єпархія УПЦ (МП) відмовились укладати договір оренди з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» на оновлених умовах і подала позов до Господарського суду Чернігівської області, аби й надалі безоплатно користуватися святинями. Допоки тривали розгляди справ, комісія Міністерства культури почала обстеження стану низки пам’яток архітектури Чернігова, серед яких і ті, що перебували у тривалому користуванні представників релігійної громади УПЦ (МП) – згідно з висновками комісії, їхній стан незадовільний. 

«Ми з’ясували, що на території монастиря з’явились нові будівлі. Ці будівлі зводилися без дозволу заповідника, без дозволу держави. Не здійснювалися відповідні дослідження, не здійснювалися розкопки. Мабуть, неможливо уявити, скільки артефактів могло бути знищено», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

23 січня 2024 року Господарський суд відхилив позов у справах Чернігівської єпархії УПЦ (МП) до НАІЗ «Чернігів стародавній» щодо продовження безоплатної оренди святинь – йдеться про Спасо-Преображенський собор і комплекс споруд Троїцького монастиря. Секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП) повідомив, що наразі від єпархії подана скарга до Апеляційного суду.

«Якщо ми діємо згідно із законом, то рішення суду вступає тільки після офіційного набрання законної сили. Офіційно законної сили рішення ще не набрало, адже була подана апеляція», — Ігор Пидан – секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП).

Разом із тим представники Української православної церкви (МП) продовжують наполягати на тому, що навіть попри завершення терміну оренди та відповідні судові рішення, які фактично забороняють їм доступ до храмів, вони мають право на користування низкою культових споруд міста.

«Перед державою Чернігівська єпархія насамперед несе зобов’язання, і недопуск того, хто за цим наглядає, є порушенням, адже за документами Чернігівська єпархія на сьогодні користується цим комплексом», — Ігор Пидан – секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП).

Наразі доступ до комплексу споруд на території Троїцького собору Чернігова буде обмеженим, а відповідні архітектурні об’єкти будуть законсервовані. 

«Ми не можемо допустити подальшої їх експлуатації з двох причин: насамперед безпека людей, бо немає впевненості, що щось на голову не впаде. Друге – ми маємо призупинити процес експлуатації для того, аби законсервувати, вжити відповідних заходів із розроблення проєктної документації та провести реставрацію», — Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button