Суспільство (відео)

Духовні баталії: в Чернігові представники московського патріархату відмовляються виконувати закон (Відео)

У листопаді 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон 157-IX «Про оренду державного та комунального майна». Згідно з новим порядком, культовими спорудами (церквами та монастирями) більше не можна користуватися безоплатно. Відтак, 27 березня 2023 року, по завершенню попереднього договору, представники єпархій, які мали в користуванні храми міста, мали з’явитися в зазначений час, аби укласти нові договори оренди.

«Така процедура – вони повинні повернути це майно балансоутримувачу і потім укласти договір про оренду, згідно з новим законодавством. Після переукладання договору ми знову будемо їм передавати це актом прийому-передачі.

Усі релігійні громади були попереджені про те, що вони мають укласти договір на оренду, згідно з новим законодавством», — в.о директора НАІЗ «Чернігів стародавній» Володимир Хомич.

Утім, зустріч із духовенством упц не відбулася. Натомість представники ПЦУ, які орендують два храми заповідника «Чернігів Стародавній» (Катерининський собор і П’ятницьку церкву), погодилися на підписання нових договорів на платних умовах оренди.

Від упц, представники якої на зустріч не прийшли, був лише лист-відповідь на запрошення затвердити нові договори від них для «Чернігова стародавнього».

«Перед нашим засіданням секретар єпархії упц приніс нам листа. Тобто вони не з’явилися, а принесли нам листа, щойно його нам принесли», — в.о директора НАІЗ «Чернігів стародавній» Володимир Хомич.

У листі, який за своєї відсутності передали представники єпархії упц, ішлося про відмову від оренди храмів на платній основі, також вони нагадали про те, що подали заяви до суду про забезпечення позову щодо кожного з трьох орендованих храмів.

Та хоч би скільки позовів продукувала єпархія упц мп, факт такий, що з 28 березня користування майном, проведення богослужінь та інші дії, вчинені щодо храмів представниками упц, є незаконними, адже договір оренди закінчився.

«Вони не мають права залишатися зараз на території цих храмів, не мають права ними користуватися і здійснювати будь-які роботи на цих об’єктах. Проблема полягає в тому, що ми як державний орган, що має забезпечити збереження пам’яток культурної спадщини, не можемо повноцінно виконувати свої функції і не маємо доступу до цих об’єктів. Належного доступу, який забезпечується законом», — начальник відділу містобудівної документації Міністерства культури України Василь Петрик.

Усі три храми, які орендує упц мп, є національними пам’ятками та візитівками нашого міста.

Ми уважно стежимо за процесами духовного зміцнення нашої незалежності та захисту від російської релігійної маніпуляції. Про подальші події будемо вас інформувати.

Журналістка: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button