Суспільство (відео)

«Дурка. Найсправжнісінька»: чернігівці поділилися враженнями від «Чорної п’ятниці» (Відео)

Ефект «Чорної п’ятниці» та величезні знижки реально існують. Але не в нас. Свято розпродажів в останню п’ятницю листопада рік за роком нівелюється знижками після накручування або взагалі їх відсутністю і збіднінням чернігівців.

«Та ну, дурка. Найсправжнісінька. Ну, яка може бути «чорна п’ятниця» – з понеділка по четвер підвищували ціни. А в четвер увечері знизили до того, що було в понеділок, і кричать «Чорна п’ятниця!».

«Не вірю. Все одно дорого. Просто кажуть, що «Чорна п’ятниця» та й усе».

«Чув, що деякі продавці маніпулюють цінами, а може, хтось і реально знижує».

«Годі вже себе забруднювати ззовні. Потрібно внутрішньо збагачуватися. Дуже великі користувачі ми стали».

«Ні, не вірю. Мені здається, все це завчасно вже придумано і знижок як таких немає».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати жертвою шахраїв під час шопінгу у “чорну п’ятницю”: поради

Кажуть, що не вірять, але, за словами психологів, як маркетинговий хід «Чорна п’ятниця» доволі популярна як у світі, так і в Україні. І насамперед середній клас шукає можливостей для економії.

«Загалом якщо подивитися на ефект як маркетингового ходу, то він містить кілька елементів. По-перше, у людей складається враження, що нарешті це буде справедлива ціна. Ми всі розуміємо, що ціни в магазинах завищені, і ми ніби чекаємо цієї справедливості. По-друге, це ефект завершеної дії. Тобто нас постійно підганяють тим, що це 2-3 дні і все. Більше не буде такої можливості»,- Олена Гірченко, кандидат психологічних наук, доцент, викладач Навчально-наукового інституту психології та соціальної роботи, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

І коли ми гонимося за «щастям», перестаємо порівнювати ціни в різних точках і фіксуємося лише на ціннику.

У Чернігові, з досвіду минулих років, балують знижками переважно «заїжджі» бренди.

«Мені здається, що у фірмових магазинах, які не є брендами Чернігова і не є невеликими точками, це реально існує. Магазини одягу зменшують високі ціни. Але в точках, де є один власник і це лише один магазин, навряд чи людина щось зменшуватиме собі на збитки»,- Олена Гірченко, кандидат психологічних наук, доцент, викладач Навчально-наукового інституту психології та соціальної роботи, керівник психологічної служби НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Загалом же цей американський день розпродажів міцно прижився і в нашій споживчій культурі. Про нього знають, тому, мабуть, багато чернігівців усе ж таки спробували перевірити цінник на товар, який хотіли купити впродовж року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button