Суспільство (відео)

Бійців в АТО оберігають холмівські Кубишки-травниці (Відео)

Ці ляльки викликають усмішку на обличчі та створюють відчуття затишку. Кубишка-травниця  — народний оберіг, покликаний захищати родину від хвороб, адже в середині ляльок запашні трави. Милі обереги виготовляють жінки селища Холми, що на Корюківщині. Для Челайну майстрині провели ексклюзивний майстер-клас.

І як виявилось, на кожному кроці створення ляльки – символи.

«Обов’язково повинно бути навхрест, щоб не зав’язувалась ниточка ні на шиї, ні на грудях , обов’язково на поясі. Тоді беремо янголятко і садимо в спідничку із травами, трохи добавляємо поролону, щоб вона була м’якша», — холмівська майстриня Ірина Деньгуб.

У давнину люди вірили, що кубишка допомагає зцілювати від хвороб і захищає домівку від злих духів. Частіше її вішали у головах.

«Якщо немовля народилося , робили таку кубишку, вона була як оберіг», — холмівська майстриня Ірина Деньгуб.

Призначення ляльки змінюється в залежності від того, яку траву покладуть всередину.

«Іноді кажуть, а давайте ці кубишки заспокійливі зробимо, давайте туди м’яту положимо, мелісу, шавлію, звіробій, а давайте лікувальні і багульник кладуть, і ягур, там такі трави приносять жінки і вони розказують від чого вони лікують», — холмівська майстриня Ірина Деньгуб.

Майстрині розповідають, аби такий оберіг приніс користь, його треба виготовляти із душею. З поганими думками жінки за роботу не сідають. Та додають, серед ляльок не знайдеш двох однакових.

«Є, що ми зробимо, а вона схожа на мою сусідку , ой, глянь, а ця схожа на тебе. І дійсно , вони всі різні», — методист холминського міського будинку культури Тетяна Головій.

Холмівські жінки збираються разом у місцевому будинку культури двічі на тиждень і  виготовляють кубишок-травниць десятками заради благої мети. Обереги потім отримують хлопці у зоні АТО.

«Чому ми стали робити їх для хлопців, ми хочемо , що їх оберігало. Ми навіть лист їм написали і там є молитва Шевченка», — холмівська майстриня Ірина Деньгуб.

«Ми вирішили порадувати хлопців частинкою дома. Бо там, крім пороху зараз нічого не пахне. Коли хлопці отримали такі подарунки, вони раділи так само, як і я раділа коли мені подарували цю кубишку», — методист холминського міського будинку культури Тетяна Головій.

Лише на цьому тижні майстрині відправили бійцям чергову партію – 103 кубишки. Наприкінці ж місяця холмівчанки повезуть свої подарунки до навчального центру Десна.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button