ВійнаСуспільство (відео)

Дві війни за життя: як пережили блокаду в Чернігівському центрі сучасної онкології (Відео)

У Чернігові немає медичних закладів, які не постраждали б від рашистського втручання. Вони свідомо вели прицільні обстріли лікарень, не став винятком і Чернігівський медичний центр сучасної онкології. Як боролися за життя онкохворих у часи блокади, розповів керівник закладу.

«У більшості випадків у нас планова медицина – це і записи, і консультації, і операції. І зважаючи на активну фазу бойових дій, ми були вимушені не ризикувати своїми пацієнтами та співробітниками. Довелося частково призупинити діяльність нашого закладу. І надавати допомогу вже тим пацієнтам, які були в нас у стаціонарі, які не змогли виїхати та потребували післяопераційного догляду»,- Олександр Заїка, виконувач обов’язків генерального директора в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

Усі термінові консультації для пацієнтів доводилося надавати в телефонному режимі. З видачею ліків активно допомагали волонтери, які доправляли препарати в різні куточки області. На період блокади частково стаціонарне лікування розгорнули в Ніжинській міській лікарні.

«Ніжин був у доступі, він не був такий заблокований і не страждав так, як Чернігів. То досить багато пацієнтів у березні зверталися саме до Ніжина, і наш лікар разом із ніжинськими лікарями проводили лікування онкологічних пацієнтів. Переважно це хіміотерапія.

Онкопацієнтів та онкогематологічних пацієнтів»,- Олександр Заїка, виконувач обов’язків генерального директора в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кожен виклик виїжджали, як на останній – водій «Чернігівгазу» Віктор Людвик про роботу під час війни

Від артилерійських обстрілів Чернігова в закладі були пошкоджені системи електро- та водопостачання та водовідведення. А після мінометного обстрілу також довелося призупинити роботу лінійного прискорювача, в якому осколками була пошкоджена система охолодження.

«На нашу територію прилетіли три міни. Які і пошкодили в основному нам стіни, вікна, покрівлю, а як ми ще потім з’ясували під час обстеження лінійного прискорювача, була пошкоджена ще й охолоджувальна система прискорювача.

Зараз ми працюємо в двох напрямах. Це і лінійний прискорювач із системою охолодження, яка повинна працювати, інакше він не запускається. Плюс комп’ютерний томограф, що працює в парі з прискорювачем. Він теж був пошкоджений через систему електропостачання. Ми теж працюємо над його відновленням»,- Олександр Заїка, виконувач обов’язків генерального директора в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

Ремонтні роботи планують завершити за два тижні. Променеву терапію наразі виконують на іншому обладнанні.

«У нас у дуже гарному стані наше обладнання, яке працює на джерелах іонізуючого випромінювання. Тому ми на сьогодні надаємо допомогу на цьому обладнанні. Нашим хворим не потрібно їздити до іншого міста. Воно витримує все навантаження»,- Олександр Заїка, виконувач обов’язків генерального директора в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

Крім того, заклад уже замінив систему водопостачання та відновив усі комунікації. Триває і процес заміни вікон. Відділення працюють у штатному режимі.

Що стосується постачання ліків, ми повністю на сьогодні забезпечуємо наших хворих, зокрема хірургічне, терапевтичне та навіть хіміотерапевтичне. Якщо до війни у нас були проблеми з постачанням хіміотерапевтичних препаратів, це ті спеціальні ліки, які використовують для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих, то зараз ми забезпечені хіміопрепаратами, зокрема завдяки благодійникам.

На сьогодні ми майже на 100 відсотків виходимо на ту потужність, що була і до війни»,- Олександр Заїка, виконувач обов’язків генерального директора в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button