Суспільство (відео)

Електронні сигарети: коментар лікаря та правові аспекти від адвоката (Відео)

Останні кілька років електронні сигарети стають дедалі популярнішими серед українців. Виробники цих пристроїв запевняють, що вони є цілком безпечною альтернативою звичайному тютюнокурінню, але свідомо недоговорюють про негативні фактори такого «паріння». Що вони замовчують?

«Електронні цигарки порушують баланс імунної системи, за рахунок цього організм більш схильний до захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів, тобто це тонзиліти, бронхіти, ларингіти, трахеїти, пневмонії, це може призвести до раку легень. Також електронні цигарки мають властивість руйнувати клітину ДНК, а ДНК – це основа клітини.

Електронні сигарети, окрім нікотину, містять ще й хімічні сполуки, які мають канцерогенний ефект при нагріванні, а всі електронні сигарети – айкос, гло чи звичайні електронні сигарети – мають нагрівальний ефект. Вдихання цих хімічних елементів може спричинити онкологічні процеси в ротоглотці, легенях, шлунку. Безперечно, це призводить до дуже фатальних наслідкі», — лікар-терапевт Аліна Зідрашко.

Лікар-терапевт розповіла, якими можуть бути наслідки.

«Як наслідки, по-перше, це постійний кашель, сухість слизових оболонок, неприємний запах із рота, руйнування зубів, ясен, вони зумовлюють гниття, це призводить до постійних запальних процесів. Також це призводить до постійних ГРВІ, бо уражається бронхіальна та легенева тканина.

Впливають і на серцево-судинну систему, постійні тахікардії, пітливість, відчуття стискання в ділянці серця, порушення ритму серця», — лікар-терапевт Аліна Зідрашко.

Також куріння електронних цигарок регламентується законом

«Ще 11 липня минулого року набув чинності закон, яким законодавець прирівняв електронні сигарети до звичайних, таким чином обмеження, які стосувались звичайних сигарет, вони тепер стосуються й електронних сигарет. Тому заборона вживання тютюну, зокрема й електронних сигарет, встановлюється в закладах громадського харчування, закладах освіти, культурного призначення, у фізкультурно-спортивних закладах, на вокзалах, станціях, в аеропортах.

Крім того, органи місцевого самоврядування, можуть ще додатково встановлювати місця, в яких буде заборонено вживання тютюну», — адвокат Олександр Постой.

Чи встановлені адміністративні правопорушення в кодексі України?

«У разі вживання тютюну чи електронних сигарет у заборонених законом місцях у Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлено штраф, це від 51 грн до 170 грн», — адвокат Олександр Постой.

Використання електронних сигарет повинно бути обдуманим. Найкорисніше – не курити взагалі та не вживати тютюн і його замінники в жодному вигляді. Все інше – так чи інакше шкідливе.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button