Суспільство (відео)

Газовий переворот: у Чернігові здорожчання блакитного пального змінює пріоритети автомобілістів (Відео)

Здорожчання традиційно найдешевшого пального для автомобілістів – газу, змушує водіїв задуматися про те, щоб відмовитися від ідеї встановлення газового обладнання, ба навіть за наявності такого – переходити на бензин.

«На мою думку, на бензині значно вигідніше їздити. Ми менше витрачатимемо ресурсів на ремонт двигуна. Завод-виробник, там інженери спершу вираховують, на чому повинен працювати двигун. Те, що люди в нас купують бензинові автомобілі та намагаються встановити газ… у газу температура горіння трохи більша, ніж у бензину, через це погано позначається на роботі двигуна», — Вадим Ковалець, механік, автоексперт.

За словами автоекспертів, якщо дивитися виключно на пальне, то наразі на газі все одно дешевше пересуватися. Проте економія незначна, зокрема якщо порівнювати з часом до подорожчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водіїв попереджають про погіршення погодних умов

«Газові установки себе зараз не виправдовують. Собівартість газу та бензину дійшла до того, що економія на газі лише 25%», — Вадим Ковалець, механік, автоексперт.

Точні розрахунки залежать від того, який автомобіль і яке покоління газу стоятиме.

За словами експертів, якщо встановлювати газове обладнання, то в середньому за нинішньої різниці між видами пального, вона «відбиватиметься» від 3 до 5 років.

Думки пересічних автомобілістів, попри зростання вартості газу, все одно базуються на тому, до якого пального вони звикли.

«Я на газі працюю з 1986 року. На газі мені краще ніж на бензині. 0.18 – 0.24  У кабіні немає запаху бензини чи дизеля. Я 12 років далекобійником пропрацював. На газі найкраще», — Анатолій, чернігівець.

«Ну, воно виходить раз на раз за цієї ціни. Тому що газу витрати вищі, бензину – менші. Я на 500 гривень заправив бензином і наїздив 200 кілометрів. Якщо 30 літрів газу заправляю, то 250 кілометрів наїжджаю», — Анатолій Васильович, чернігівець.

«Якщо встановити обладнання, то скільки воно коштує… потім газ… але все одно дешевше. Для двигуна шкідливо… по газу», — Віктор Борисович, житель смт Ріпки.

Загалом же, за словами експерта, найбільш вигідним видом пального на сьогодні є дизельне.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button