Суспільство (відео)

Філософія театрального життя і таїнство професії режисера (Відео)

Театр – особливий вид просвітництва, місце, де народжується справжнє живе мистецтво, і найдавніше середовище розвитку режисури. Він потребує цілісного бачення сценічного образу, оскільки обмежений театральною умовністю сцени. Режисер як організатор творчого процесу залишається за кадром, проте його робота розпочинається задовго до виходу акторів на сцену, тому саме від його підходу та бачення залежить кінцевий результат. Про професію, театральне мистецтво і про те, від чого залежить успіх вистави, розповіла режисерка Чернігівського театру ім. О. Довженка Рената Гафурова.

«Мене звуть Рената Юріївна Гафурова, я працюю режисером-постановником у дитячому театрі ляльок ім. О.Довженка. Я тривалий час працюю. У нас була творча експериментальна майстерня з підлітковою трупою, я працювала з дітьми, з підлітками, з молодими людьми, віком від 10 до 20 років, а тепер, із початком війни, працюю лише з дорослими акторами. Це актори-лялькарі. Працюю і з ляльками, і в живому плані», — Рената Гафурова – режисерка Чернігівського театру ляльок ім. О. Довженка.

Робота режисера в сучасному театрі надзвичайно різноманітна й охоплює весь комплекс організації від створення загального задуму, сценічного варіанта п’єси до технічного процесу. Режисер – основний, він знає, який усе має мати вигляд у кінцевому результаті та що саме намагаються донести до глядача.

«Режисер – це ідейний такий натхненник для акторів, ще це дуже часто той, хто виступає співавтором разом з автором п’єси або будь-якого тексту художнього, який він бере за основу для постановки, режисер з’єднує акторів, поєднує їх своєю ідеєю, тим, що він хоче донести через ту або іншу п’єсу. Дійсно, режисер не працює сам, він поділяє свою ідею з художником, композитором або завідувачем музичної частини в театрі, з тим, хто буде допомагати йому ставити цей витвір на сцені, тобто це мають бути ще інструменти якісь додаткові, і художник допомагає йому донести цю його ідею», — Рената Гафурова – режисерка Чернігівського театру ляльок ім. О. Довженка.

Робота з артистами – це другий етап у роботі режисера, дуже великий і вагомий пласт. Надмета всього є в кожного персонажа, і головна мета – об’єднати акторів ідеєю, що, за словами режисера, базується на ідеї та концепції, яку він бачить сам і яку хотів би, щоб побачили глядачі, щоб вони вийшли із зали з почуттями, які їх спонукатимуть до певних дій.

Головним викликом театру ляльок режисерка вважає створення матеріалу, що допомагатиме дітям відволікатися від складних реалій у буденному житті та наслідків війни, від яких діти емоційно постраждали.

«Щоб вони приходили і тут відпочивали, поринали в якийсь дитячий казковий світ, де добро завжди здобуває перемогу над злом», — Рената Гафурова – режисерка Чернігівського театру ляльок ім. О. Довженка.

Журналіст: Тетяна Мороз

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button