Суспільство (відео)

Як зустрічають Різдво в родині чернігівського священника та яке значення відомих традицій (Відео)

Свято Різдва має насамперед духовне значення. На цьому наголошує настоятель Катерининського храму в Чернігові отець Роман. Однак невід´ємною частиною є і його народні традиції.

«Якщо ми скажемо про страви, то їх 12 усюди в Україні. Якщо ми говоримо про кутю, то ми говоримо про кутю не в якомусь певному регіоні, а саме в нашій державі. Дідух, сіно пов’язують також із Ісусом-немовлям, який народився не в царських палатах, як співається у колядці, а в убогій стогенці. Христос був покладений у яслах на сіні. Саме тому кутя, як символ сіна, є на наших столах»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму, м. Чернігів.

Головною складовою куті є пшениця. Інші її елементи, за словами отця Романа, з´явилися пізніше. Зокрема й тоді, коли люди не мали з чого її робити, але намагалися зберегти традиції.

«Чому саме пшениця? Якщо читати історію народу, то це люди, які багато років вели осілий спосіб життя і здобували для себе їжу не якимись загарбницькими набігами, не відбиранням у когось, а вирощували хліб на своїй землі і вирощували те, що їм було потрібно саме тут, на землі. Тому коли приходять засівати, то, знову ж таки, засівають зерном на щастя, на здоров´я, щоб краще жилося, ніж торік»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму, м. Чернігів.

Отець Роман розповів і про традиції своєї родини, які зберігаються вже багато поколінь. Він каже, що завжди всією сім´єю сідають за один стіл на святкову вечерю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір: традиції, прикмети, що не можна робити напередодні Різдва

«Ми читаємо уривок зі Священного Писання, в якому розповідається про народження Христа, але дотримуємося традицій. Тому готуємо і 12 страв. Це пісні страви, тому що саме 6-го числа – це строгий піст і цілий день люди нічого не вживають, а вже тільки ввечері, коли сходить перша зірка»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму, м. Чернігів.

Однак у родині отця Романа не встигають сісти за стіл у цей час, адже саме тоді перебувають у храмі. Тому збираються вже після богослужіння.

«Коли вже в храмі добре наколядувалися, приходимо додому і сідаємо за стіл. У нас така традиція, коли чоловіки, я і син… Син Лаврентій бере хлібинку, я беру дідуха, ми входимо до хати, всіх благословляємо, вінчуємо і тоді є спільна молитва за живих і померлих при засвіченій свічці»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму, м. Чернігів.

За столом, за традицією, залишають вільне місце.

«Для тих людей, які могли бути в дорозі, так колись було, залишали. Хто міг просто прибитися до двору. Таких людей не виганяли, їх садили за стіл і вони були частиною цієї вечері, пусті місця для людей, які могли б прийти в цей дім»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму, м. Чернігів.

Отець Роман розповів, що вільні місця залишали і для душ померлих родичів. Це прояв шани та пам´яті про них.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button