Суспільство (відео)

Фото в осінньому листі чи в собачому туалеті: як чернігівці та собаки ділять паркову територію (Відео)

Поніжитися під осіннім сонцем, порадіти фантастично прекрасній осені та поповнити щорічну колекцію фотографій із листям: чернігівці буквально заполонили всі парки міста. Листя перегрібають як діти, так і дорослі. А ще в ньому риються собаки, яких власники теж ведуть прогулятися до парку.

«Я сподіваюсь, що вони за ними прибирають, принаймні я бачила кілька людей», — говорить Ксенія – чернігівка.

Обачливі чернігівці радять не довіряти очам, а перевіряти велику осінню фотозону власними руками.

«Ми оглядаємо, перш ніж сюди сісти чи прилягти, просто красиво, треба пофотографуватися, погода гарна», — розповідає Наталія – чернігівка.

А от молодій мамі Ані набридло ділити паркову територію  собаками. Ввечері та вранці, каже, їх бачить тут дуже багато і поряд мало відповідальних хазяїв, які прибирають за своїми улюбленцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Чернігові з’являться спеціально обладнані місця для вигулу собак?

«Ходять, вигулюють і залишають після себе неприємні сліди, у нас було неодноразово, я перепрошую, такий сюрприз на взутті, тому не дуже добре ставлюся», — відзначає Аня – чернігівка.

Власниця лабрадора Фанні чернігівка Анна показує на камеру звичайний поліетиленовий пакетик. Без нього, каже, не виходить із квартири. Якщо її Фанні захоче в туалет, прибере за нею в цей пакетик. До такої культури жінка звикла в Європі.

«Ми жили два роки за кордоном, там так заведено. І я дивуюсь, що люди не ходять із пакетиками. І в продажу їх мало, і дорого», — зауважує Анна – чернігівка.

У чернігівських зоомагазинах знайти спеціальні стерильні пакети для вигулу собак і справді важко. Вони не користуються попитом, а відтак замовляють власники магазинів їх нечасто. Продавець-консультант Анастасія каже, що інколи доводиться виставляти такий товар перед очима покупців, аби вони звертали увагу.

«Берете рукавичку, какашку, все сховали, а це підкладка, щоб пакет був товстішим. І все. Отак їх використовують. Вони популярні лише тому, що існує в Європі така тенденція – прибирати за собаками. А в місті мало хто купує, просто тому, що невигідно: 22 гривні за 10 пакетів… Простіше, певно, пакети для сміття купити», — говорить Анастасія Самусенко – продавець-консультант зоомагазину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка пропонує встановити смітники для прибирання за собаками

Згідно з правилами благоустрою Чернігова, в місцях масового відпочинку людей забороняється вигул тварин. Про це власникам собак нагадують таблички в парках. Але це не заважає перетворити зелену зону міста на великий туалет для собак. Біда в тому, кажуть власники тварин, що в Чернігові бракує території для вигулу собак.

«Я вважаю, що має бути спеціально визначене місце для собак, адже вигулювати ніде», — зазначає Вікторія – чернігівка.

Та ще більше чернігівців лякають собаки без намордників. Хазяї часто дозволяють своїм улюбленцям бігати парком просто так, не тримаючись за повідок.

«Мало як собака може відреагувати на перехожого», — говорить  Ольга – чернігівка.

Поки в Чернігові питання з вигулом собак не врегульоване, війна за територію в парку триватиме. І добре, якщо вона закінчиться просто забрудненим одягом.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А мені особисто набридло ходити по пташиному лайні всі лавки обхезані йдеш та боїшся що ворона насере тобі на голову або одяг,а з приводу собак хай гуляють але господарі повинні прибрати в разі чого,не прибрали штраф,ось це нормально

Back to top button