Суспільство (відео)

У Чернігові поліцейські віддавали власну кров дітям (Відео)

Приблизно 50 поліцейських із різних підрозділів Чернігівщини вишикувались у чергу, щоб поділитись частинкою власного здоров’я задля допомоги хворим. Всесвітній день донора – це один із тих днів, коли стражі правопорядку здають власну кров.

«Це не одноразова акція, коли поліція Чернігівщини здає кров. Ми вже добре знайомі з працівниками цієї установи, за першим покликом приходить поліція і здає кров для тих, кому вона потрібна», — Сергій Бриль, речник ГУНП у Чернігівській області.

Медики говорять, що така допомога на сьогодні є надзвичайно актуальною, адже спостерігаються негативні тенденції  у зменшенні кількості регулярних донорів.

«Такі негативні тенденції пояснюються демографічною ситуацією в області та зниженням потенціалу здоров’я. І, на жаль, збільшується кількість відводів від донорства, коли лікарі-терапевти змушені відмовляти від донорства людей, які до нас приходять виконувати донорську функцію», — Павло Герасименко, головний лікар Чернігівської обласної станції переливання крові.

Причина та сама – погіршення здоров’я і, як наслідок, якості компонентів крові та виникнення ризиків завдати шкоди самому донору. Дедалі частіше застосовується практика, коли просять стати донором родичів людей, які потребують допомоги. А перелік патологій, які потребують донорства, надзвичайно великий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За півроку в Ніжині здали кров 500 донорів

«Патологія, що супроводжується порушенням системи крові. Це кровотечі, важкі анемії, травми, об’ємні операції. Це пухлини, онкопатологія, особливо в дитячому віці, коли організм не в змозі достатньо швидко відновити свій ресурс», — Павло Герасименко, головний лікар Чернігівської обласної станції переливання крові.

Медики вважають нинішню систему мотивації до донорства застарілою. Це 160 гривень за 1 літр. І в запропонованій нині стратегії донорство буде 100% безоплатним, оскільки, згідно з статистикою, люди, які здають кров лише з метою допомогти, мають кращі її показники.

«Я здаю кров, щоб допомогти дітям, хворим людям. Це найважливіше. Якщо я маю можливість допомагати, то я буду допомагати», — Ігор Ананко, керівник конвою.

«Я щороку беру участь у цій акції і вважаю, що дуже добре, коли люди відгукуються на таку акцію», — Наталія Павлова, інспектор сектору реагування патрульної поліції.

Також слід зазначити, що аналогічна донорська співпраця, окрім поліції, відбувається і з «надзвичайниками», педагогічними і медичними колективами та студентами. Медики ж закликають чернігівців не бути байдужими до чужої біди та виявляти суспільну свідомість, стаючи донорами крові.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button