Суспільство (відео)

Говорили про Незалежність і Левка Лук’яненка: в Чернігові відбувся тематичний захід (Відео)

24 серпня 1991 року був проголошений Акт Незалежності України. Тоді це означало довгоочікуване відокремлення від радянського світу і початок нової історії для України.

Того дня до приміщення Верховної Ради Української соціалістичної республіки було внесено прапор України та зачитано Акт проголошення Незалежної України, автором якого був чернігівець Левко Лук’яненко.

Із нагоди Дня Незалежності та прямої причетності до цього нашого земляка в Чернігівському історичному музеї провели тематичний захід.

«Сьогоднішній захід присвячений 31-й річниці проголошення Незалежності України. І сьогодні ми хочемо поговорити про спадкоємність українських державотворчих традицій від 1917 року до сучасної України. Тим більше, що сьогодні, як і 100 років тому, Україна виборює право на свою Незалежність», — старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Світлана Сергієва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Моя Незалежність»: ONUKA розказала про Чернігівщину 

Також на заході була присутня сестра Левка Лук’яненка – Зінаїда Лук’яненко. Вона розказала про дитинство брата та про його тернистий шлях у боротьбі за волю України.

«І вони збирають збори у Хрипівці, що, як же так, я пішла також. Представник виступав і він каже: ну це ж треба так, а може, хто тут є з рідних, то що він скаже. Я встаю і кажу: він із 16 років в армії і його виховувала радянська влада. І він тоді каже: їй радянська влада не подобається? Їй не місце в інституті. А я вже тоді вчилася в інституті заочно», — Зінаїда Лук’яненко.

Також присутні мали змогу прослухати підготовану пані Світланою доповідь про шляхи здобуття Україною Незалежності та її історичну звитяжну боротьбу.

«Будемо говорити про те, що українська Незалежність з’явилася не на порожньому місці. Ми є нащадками тієї столітньої боротьби, яку вели українці за свою Незалежність.

«Той, хто каже, що Незалежність впала нам із неба, не знає, що ми діставали по 10 років тюрми і заслання», – так говорив Левко Лук’яненко», — старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського Світлана Сергієва.

І ці його слова актуальні досі, адже, попри всі покарання, ми продовжуємо боротися до останнього.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button