Суспільство (відео)

Хаос і байдужість накрили Чернігів: заступник мера не спить через побачене після повені (Відео)

«З самого ранку допомоги взагалі… З самого ранку бігаю. Люди мене турбують. Списків немає, того немає. Не лише нема розуміння, а розслаблений стан. Прийшла комісія, з блокнотиками ходить. Люди кричать. Невже важко надрукувати бланки? Руйнуються відкоси. Ситуація не те, що надзвичайна, а просто катастрофа. Ходили ж, бачили – грязюки по коліна, спати ніде, діти плачуть. Такого надивишся, що дома заснути не можеш», — розповідає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

У такому ритмі відбулася комісія щодо результатів повені в Чернігові. Винних не знайти, кількість проблем зашкалює, чиновники, окрім відповідального заступника Черненка, зберігають цілковитий спокій. Метушитися немає сенсу, адже навіть мер відпочиває. А проблеми людей, як любить говорити влада, поступово вирішуються.

«Не спрацювали зливнівки, впала стіна. Приїхали всі, подивились – ніхто нічого не говорить. Поїхав сьогодні до КП «Деснянське», там кажуть: у нас грошей немає, нічим не можемо допомогти. Експерта в нас немає, він, може, буде завтра або його взагалі не буде», — говорить житель зруйнованого будинку по вулиці Київській Василь Масленіков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів затопило: наслідки зливи

Не складено навіть списків постраждалих. Усю вину перекладають на дощ, адже випало аж 72 сантиметри на 1 м2. Чиновники міряють усе мовою сухих цифр і нормативних актів.

«Якщо беремо за класифікатором надзвичайних подій, то ми потрапляємо під цю ситуацію», — зазначає керівник відділу з надзвичайних ситуацій Чернігівської міської ради Григорій Годун.

Відселення людей, наприклад, із будинку на Шерстянці, також сприймається спокійно – потрібні експерти, договори і взагалі з будинком усе нормально.

««Майас Сілтумс» повинна написати лист в інститут, щоб укласти з ними договір на обстеження, але це не горить. Будинок, ще раз кажу, не є в аварійному стані, він житловий», — наголошує начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради В’ячеслав Почеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові збирають допомогу для постраждалих унаслідок зливи

Загалом комісія пройшла в режимі роздачі індивідуальних робочих вказівок і визначенні – хто що робитиме. Найголовніше її досягнення – ситуацію визнали надзвичайною, що може дуже допомогти постраждалим.

«Наше завдання, яке ми ставили від фракції «Наш край», – зробити так, щоб ця ситуація була визнана надзвичайною. Це можна було зробити ще два дні тому, але ці два дні влада була вихідна. Сьогодні ця ситуація визнана надзвичайною. Місцевого рівня. І люди отримають компенсацію грошову – за будівельні матеріали, за побутову техніку», — говорить депутат Чернігівської міської ради («Наш край») Віктор Бистров.

Усього переліченого не було після недавньої повені від Стрижня, коли влада залишила людей без компенсацій, так би мовити, «в дурнях». Також експерти наполягають, що варто офіційно по допомогу звертатись усім постраждалим, щоб дати проблемі обласний статус або ж більше. Адже тоді допомога буде від області або держави й отримати її буде значно простіше, ніж від міста, де постійно запевняють, що в бюджеті Чернігова немає грошей.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button