Суспільство (відео)

«Ти як?»: на Чернігівщині діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я (Відео)

 «Ти як?» – запитання, на яке в умовах сьогодення українцям доволі складно дати відповідь. Для кожного з нас дбати про своє ментальне здоров’я щодня – це нагальна потреба, адже попри постійний стрес в умовах війни, ми маємо справлятися з тривогою, підтримувати близьких і продовжувати працювати. До Дня ментального здоров’я в Чернігові відбулася тематична конференція, під час якої представники проєкту розказали про розвиток на Чернігівщині програми розбудови стійкої системи громадського здоров’я.

«Ми розповіли про результати анкетування, що відбувалося як у межах України, 111 тисяч респондентів, так і в межах Чернігівської області, це приблизно п’ять тисяч респондентів, надавачів, отримувачів послуги. Опитування проводили влітку, і саме цей зріз допоміг нам надалі планувати свою роботу. Відповідно, вже з огляду на не просто наші припущення, а на конкретні дані», — Інна Чистенко – координаторка проєкту, радник голови Чернігівської ОДА з питань ментального здоров’я.

У межах проєкту в громадах Чернігівщини реалізовують кілька напрямів взаємодії з місцевим населенням задля розбудови стійкої системи громадського здоров’я. Серед них: тренінги для освітян, соціальних працівників, лікарів, виїзна робота на базі амбулаторій, робота з цільовими категоріями (молодь, люди похилого віку, діти та жінки).

«Програма, що реалізовується за ініціативи Першої леді, є комплексною, практичною та спрямована на те, щоб допомогти людині отримати соціально-психологічну послугу там, де людина її потребує, на місці, і насамперед якісно. Якщо говорити про послуги, які сьогодні є в Чернігівській області, ми можемо говорити про фахівців, які працюють у закладах. Це і мобільні бригади, які надають допомогу комплексну громадам, виїжджаючи на запити як самих громад, так і завдяки наданню просторів амбулаторій», — Інна Чистенко – координаторка проєкту, радник голови Чернігівської ОДА з питань ментального здоров’я.

До мобільних бригад, що в межах проєкту виїжджають до різних населених пунктів Чернігівщини, входять не лише психологи. Це комплексні бригади, сформовані зі спеціалістів різного спрямування. Серед них: юрист, соціальний працівник і консультант із ментального здоров’я (психолог). За словами координаторки проєкту Інни Чистенко, робота в такому форматі дає можливість максимально дієво подолати бар’єр людського страху взаємодії з психологом.

«У нас досі існує, на жаль, стигматизація поняття «психологія», тим паче «психіатрія». Ми йдемо до того, що це має бути комфортно для людини. Можливість мобільних бригад на місцях надавати допомогу якраз зменшує цю стигматизацію і долає той розрив, що є між надавачами послуг й отримувачами», — Інна Чистенко – координаторка проєкту, радник голови Чернігівської ОДА з питань ментального здоров’я.

Успішним кейсом подолання бар’єра страху між психологом і місцевим населенням поділилася заступниця ніжинського міського голови Ірина Грозенко. За її словами, наразі в громаді в межах програми реалізовуються кілька проєктів. Один із них – Інститут третього віку.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button