Суспільство (відео)

Хіміоемболізація: в Чернігові роблять унікальні для України онкологічні операції (Відео)

Чернігів – одне з небагатьох міст в Україні, в якому розвивають високотехнологічний метод лікування онкології – хіміоемболізацію пухлин. Практикують цей вид втручань у Чернігівській обласній лікарні.

«Ми розвиваємо сучасні технології, це хіміоемболізація пухлин і метастатичних процесів»,- Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Лікарня має ангіограф, один із найкращих в Україні за опційним навантаженням, що й дозволило нам розпочати роботу в напрямі хіміоемболізації органів грудної клітки та інших локалізацій»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Базовим для такого лікування стало створене майже п’ять років тому хірургічне торакальне відділення, в якому зараз практикують повний спектр допомоги при патологіях у грудній порожнині.

«Це єдине відділення в області, що займається всім спектром торакальної патології. Це онкопатологія, це травми, це неспецифічні негнійні захворювання. От якраз увесь цей спектр захворювань грудної клітки – і є наш профіль»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці ледь врятували жінку зі Сновська, яка народжувала вдома

Хіміоемболізація – метод аж ніяк не новий у світі, але в Україні через брак відповідної апаратури, ангіографів, впроваджується не так швидко.

«Хіміоемболізація – це введення хіміопрепарату безпосередньо в судини, що живлять пухлину, із подальшою емболізацією, тобто припиненням кровотоку по цих судинах»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Плюс у тому, що ми досягаємо насичення пухлини цим хіміопрепаратом без загального токсичного впливу препарату на організм, ми уповільнюємо або припиняємо кровоплин до пухлини, що також дає позитивний ефект»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Хіміоемболізація використовується як для підготовки до операції, так і для хіміолікування окремих пухлин чи метастазів.

Сьогодні Чернігів – серед лідерів у цій терапії. До нас їдуть пацієнти з усієї країни.

«За результатами роботи 2019 року наше відділення є лідером в Україні за кількістю хіміоемболізацій»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«От, наприклад, на найближчі три дні в нас є люди зі Львова, Вінниці, Києва, Дніпра»,- Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Тому охорона здоров’я Чернігівщини в цій сфері подає приклад розвитку медичних технологій для більшості інших регіонів України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button