Суспільство

У Корюківці ледь врятували жінку зі Сновська, яка народжувала вдома

З другої ночі й до самого ранку 24 лютого четверо лікарів Корюківської лікарні рятували жінку зі Сновська, яка наважилася народити вдома, повідомляють Сусіди.Сіty.

Завідувач акушерсько-гінекологічного відділення Корюківської райлікарні Валерій Гордійчук розповів, що пацієнтку доправила у лікарню «швидка» у вкрай тяжкому стані.

«Геморагічний шок І ступеня. Гемоглобін 40 при нормі 120, а це означає, що вона втратила третину крові. Тиск 60/40 при нормі 120/60, — зазначає лікар. — Вона була притомною, відповідала на запитання, але їй це давалося важко».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Чернігівщині стали менше звертатися до лікарів

Про пацієнтку відомо, що проживає з чоловіком у Сновську. Сказала, що вона менеджер з продажів у мережі Інтернет. Їй 33 роки й це були перші пологи. Жінка розповіла у лікарні, що о 23 годині народила вдома, пологи приймав чоловік. Майже протягом трьох годин її стан постійно ускладнювався, тож довелося викликати «швидку». У Корюківку її разом з дитиною привезли о другій ночі.

«Ускладнювальним фактором стало й те, що жінка не перебувала на обліку, не мала результатів жодних аналізів, — каже Валерій Гордійчук. — Ми навіть групи крові та резус-фактор її не знали! До того ж вони з 36-річним чоловіком належать до однієї з релігійних груп. І начебто через особливості віри навідріз відмовлялися від вливання жінці препаратів крові, які їй були життєво необхідні».

Троє акушерів-гінекологів і лікар-реаніматолог з другої ночі й аж до ранку надавали допомогу породіллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легше запобігти, ніж лікувати: чернігівські лікарі про глаукому

Новонароджена дівчинка вагою 2900 г перебуває разом з матір’ю. З дитиною все добре. До кінця тижня їх обох мають виписати додому.

Валерій Дмитрович відмічає тривожну тенденцію щодо пологів вдома, які останнім часом почастішали. Лікар констатує, що цьогоріч це вже друга породілля зі Сновщини, яка народжувала вдома. В обох випадках жінки робили це через особливості своєї віри.

Медики припускають, що на пологи вони запрошують так званих доул — жінок, які допомагають народжувати. Утім, такі особи зазвичай не мають медичної освіти, а у разі непередбачуваних і трагічних наслідків їхньої діяльності, як правило, залишаються у тіні. А відповідати і рятувати доводиться лікарям. До того ж, такі породіллі зневажливо ставляться до медиків. Мовляв, працюйте, «ви ж зобов’язані». Та лікарі наголошують, що у першу чергу батьки й, зокрема, матір повинна дбати про свою майбутню дитину та про себе.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button