Суспільство (відео)

Хліб насущний: працівники хлібокомбінату розказали, як у війну в Чернігові випікали хліб (Відео)

В українців заведено вважати хліб святим. Він наділений потужним символізмом, який ми так поважаємо. У дні активних бойових дій на території області кожен її житель відчув, наскільки велике щастя – тримати в руках окраєць хліба. У ці дні він був цілющим.

У період активних бойових дій чернігівський хлібокомбінат №2 продовжував свою роботу навіть під час найбільших обстрілів. Про героїзм працівників говорили на зустрічі в чернігівському музеї ім. Тарновського.

«У місті відбулося багато різних подій. Нас цікавить, як люди виживали в місті та завдяки кому вони виживали. На зустріч ми запросили представників колективу Чернігівського хлібозаводу. Людей, які ризикували власним життям, але щодня виходили на свої робочі місця та забезпечували і військових, і містян»,- Світлана Землянська – старша наукова співробітницяЧернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Оборону на продовольчому фронті міста працівники зайняли зранку 24 лютого. З кожним днем умови ставали дедалі складніші: не було світла, води, місто щохвилини обстрілювали з усіх наявних видів озброєння. Утім, підприємство продовжувало працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не втратили жодного документа: УДМС у Чернігівській області відзвітували про роботу за 2022 рік (Відео)

«Зараз вони розкажуть свою історію, бо вони, оці люди, – герої Чернігівщини. Коли мене запитують: «Хто, на ваш погляд, герої?». Вони. Вони не боялися, вони стояли, плакали, молилися»,- Ольга Заїка – директорка Чернігівського хлібокомбінату №2.

4 березня війна прийшла в будівлю підприємства – на території розірвався снаряд, від вибухової хвилі розбилися вікна, осколками посікло кабінет комерційної служби та 19 автівок підприємства. Та навіть після моторошного прильоту робота не зупинилася. Комбінат продовжив працю, аби нагодувати хлібом чернігівців, які перебували в блокаді.

«Брала гордість за наших працівників. За людей, яких я знаю, тому що я була в підвалі з дітьми, а вони були там. І я розуміла, наскільки це страшно. Був момент, коли ми переписувалися з Машею, помічницею директорки, і в один момент вона мені пише, що в кабінет влучив снаряд. І я не розумію, що з ними, чи живі вони. Це страшно»,- Марія Євминець – працівниця Чернігівського хлібокомбінату №2.

Сучасна історія України пишеться на наших очах. Кожен із нас є її творцем. Героїчний приклад працівників хлібокомбінату вкотре доводить, що українці – незламні та здатні подолати будь-які випробування, аби вистояти та Перемогти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button