Суспільство (відео)

Хобі, що переросло у власну справу: історія чернігівської родини, яка створює вироби з дерева (Відео)

Справжнє містечко дерев’яних виробів розташоване в Чернігові. Й існує воно вже приблизно 18 років. А все почалося з хобі Дмитра Пітізіна, яке переросло в значно більше, аніж просто заняття.

«Перші мої вироби – це були табуретки дерев’яні, кришки з ДСП, це мені було десь років 18, давно було. Батько в мене токар по дереву. Він дуже класний фахівець і я також почав з токарки по дереву працювати, створювати вироби», — Дмитро Пітізін, майстер по дереву.

Дмитро Пітізін згрупував навколо себе чернігівських майстрів. Також уся його родина доєдналася до справи по дереву. В містечку дерев’яних виробів можна знайти як найменші фігурки, вирізані на верстаті, так і скриньки для прикрас і навіть стільчики. Найбільшим попитом зараз користуються вироби на патріотичну та новорічну тематику.

«Переважно це якась сувенірна продукція для людей, які потім її декорують. Хтось розмальовує петриківкою, хтось займається декупажем, хтось різьбить. Спектр дуже великий, інколи не розумієш, як людина використовуватиме цю річ», — Дмитро Пітізін, майстер по дереву.

Створення виробів із дерева – тривалий процес, оскільки перш ніж створити виріб, варто підібрати матеріал, запрограмувати верстат.

«Це може зайняти пару хвилин, наприклад, це верстат раз вирізав і все. Може 30 секунд займати. Але перед цим верстат не розуміє слів «зроби мені, будь ласка». Верстат – це програмування. Треба написати програму. Якщо цю програму написати на один виріб – це виходить зазвичай дуже дорого. Ці всі роботи треба покласти на один виріб. Що більша річ, що більше в ній задіяно процесів, звісно, тим вона виробляється довше, складніше, мабуть», — Дмитро Пітізін, майстер по дереву.

Під час облоги міста родина майстрів виїжджала на деякий час із міста, проте після відходу окупантів із території області повернулися – і містечко дерев’яних виробів відновило свою роботу.

«Чесно кажучи, думали, що такий час, кому воно це потрібно… Виявилось, навпаки, люди скучили за тим, що треба творити. Для них ця творчість, як заспокійливе», — Дмитро Пітізін, майстер по дереву.

Зараз окрім виготовлення дерев’яних виробів, родина Пітізіних допомагає військовим, оскільки і старший син Дмитра вже півтора року захищає нашу країну.

«По токарці я роблю багато таких особливих речей, які в єдиному екземплярі. І потім ми виставляємо їх на продаж – це може бути аукціон, це може бути лотерея, різні способи. Головна мета – зібрати якомога більше та задонатити на ЗСУ. Спочатку збирали якісь там невеликі кошти, бо досвіду в цій справі не було. Я думаю, що в багатьох не було. Якісь були невеличкі запити. Наприклад, «Мівіна», якісь там інші питання. Потім було трохи більше. Наприклад, збирали на три дрони, вартість дрона одного була, мабуть, 400 доларів. І треба було збирати більшу суму», — Дмитро Пітізін, майстер по дереву.

Предмети, створені в містечку дерев’яних виробів, вражають своєю якістю, видно, що зроблені вони з душею. Їх можна доповнити своєю творчістю, розмалювавши, вирізьбивши щось додатково, а потім подарувати комусь або залишити собі як сувенір.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button