Суспільство (відео)

Обміняй пластик – допоможи ЗСУ та безпритульним тваринам: у Чернігові працює екоавтомат (Відео)

Подбати про довкілля та допомогти безпритульним тваринам і Збройним Силам – у Чернігові старшокласники школи №1 реалізували ініціативу, що допомагає одразу всім напрямам. Об’єднавшись у команду однодумців, вони змогли виграти грант, завдяки якому придбали унікальний автомат для використаних пластикових пляшок.

«Ми думали, що це націлено тільки на школу, то спершу хотіли створити творчий хаб для нашої школи, щоб учні та вчителі могли там збиратися, розважатися після занять або під час перерв. Але потім нам сказали, що проєкт може бути націлений на нашу громаду загалом, то ми вирішили докладніше проаналізувати. Й обговорили всі питання, які нас турбували та цікавили, які в наших силах покращити. І ми вирішили взятися за екологію і за безпритульних тварин, оскільки ці проблеми були доволі актуальними і до вторгнення рф, а тепер особливо», — Марія Бараненко, учениця СЗСШ №1.

Спершу була ідея встановити автомат, що в обмін на використані пляшки видає корм для тварин, утім, вивчивши це питання з компанією «Япомога», вони вибрали інший варіант.

«Поспілкувавшись із директором цієї організації, який досить досвідчений у цьому питанні, ми дізналися про певні ризики. Він розповів, що багато тварин скупчуються біля цього автомату і це вже загроза для людей. Тож ми вирішили зробити це повністю безпечним для кожного з нас і щоб пластик перетворювався на гроші», — Марія Бараненко, учениця СЗСШ №1.

Тепер відвідувачі одного з торговельно-розважальних центрів Чернігова зможуть правильно утилізувати пластикові пляшки, а кошти, які накопичаться на рахунку екоавтомата, будуть спрямовані до чернігівського ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин», а також на допомогу Збройним Силам. Як працює цей автомат, показуємо на практиці:

«Якщо ви вже зібралися по покупки в ТРЦ, то раджу вам захопити з собою пляшки, але обов’язково помиті та скручені. Ще треба зняти кришечку. І ось просто так вкидаємо в автомат, головне, не поспішати, аби автомат зміг порахувати пляшки. А тепер окремо закидаємо кришечки. Потім легенько натискаємо на долоньку, ось і вся інструкція», — Ангеліна Зубок, учениця СЗСШ №1.

Потім автомат покаже вам, скільки всього він назбирав пластикових пляшок і скільки коштів уже вдалося зібрати. До речі, корпус автомата також зроблений із переробленого пластику. Тож приєднуйтеся до ініціативи та робіть гарну справу, просто вийшовши по покупки!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button