Суспільство (відео)

Хочеш заселитися – заплати: чернігівський забудовник змушує доплачувати за придбане житло (Відео)

Ошатна новобудова в мікрорайоні «Масани». Цей дім – омріяне житло для сотень чернігівців, які з 2019 року чекають на можливість заселитись у придбані квартири.

«У грудні 2019 року ми з чоловіком обирали в цьому мікрорайоні квартиру. Обирали між кількома забудовниками, але тут привабила простора кухня, тому й вибрали «Основа-Буд-7». У січні 2020 року ми внесли передплату 50%, уклали попередній договір. У квітні 2020 року внесли залишок суми, тобто свою частину договору ми виконали – внесли 100% оплату за двокімнатну квартиру в секції 10/4»,- Світлана Дока – інвестор квартири в секції 10/4.

«У 2019 році 16 вересня в нас був підписаний попередній договір. Наші комерційні приміщення були готові відсотків на 90%»,- Анжела Надточій – інвестор комерційного приміщення в секції 10/4.

Орієнтовним терміном введення об’єкта в експлуатацію був 4-й квартал 2020 року. Вкластися в зазначені строки компанії-забудовнику не вдалося. Увесь цей час інвестори нервово моніторили ситуацію. Вперше повідомлення про готовність будівлі до здачі в експлуатацію з’явилось ще до війни. Та з початком бойових дій усі процеси були заморожені. Нове повідомлення про готовність будинку та введення його в експлуатацію з’явилося на інстаграм-сторінці «Основа-Буд-7» 17 червня. Тоді ж інвесторам будинку оголосили умову: хочете заселитися – заплатіть.

«Коли закінчилися на нашій території воєнні дії, «Основа-Буд» прислала повідомлення, що будинок готується до підключення комунікацій і введення в експлуатацію. Але потім прийшло повідомлення, що ми маємо доплатити. У середньому це 200 тисяч гривень, комерційні приміщення, як відомо, дорожчі»,- Анжела Надточій – інвестор комерційного приміщення в секції 10/4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові кожен бажаючий може постріляти у путіна (Фото)

Насамперед власники звернулися до рієлторів, із якими співпрацювали під час пошуку та купівлі квартир.

«Я розмовляла з рієлторами, вони аргументують це тим, що забудовник дуже постраждав під час воєнних дій. І для того, аби здати будинки й аби менше людей постраждало, ми маємо скинутися»,- Світлана Дока – інвестор квартири в секції 10/4.

По роз’яснення ситуації ми звернулися до «Основа-Буд-7». Відповіді від них отримати так і не вдалося. Утім, роз’яснення ситуації зі свого боку компанія розмістила на офіційному сайті.
«Щоб завершити будівельні роботи та виконати зобов’язання перед УСІМА найближчим часом, компанія не може чекати компенсації з боку держави. Адже, на жаль, на державному рівні сьогодні немає механізму, що відшкодовував би збитки приватним забудовникам.
«Ще раз повторимо, що ці проблеми – не суто забудовника. Дана форс-мажорна обставина може бути врегульована тільки у мирний спосіб за домовленості та порозуміння!»

Та такий спосіб врегулювання ситуації підходить аж ніяк не всім, адже не так просто звідкись узяти 200 тисяч гривень.

«Але ми не маємо можливості, бо будинок введений в експлуатацію, проте від нас вимагають доплату. Конкретно від нас – 232 тисячі. На даний момент для нас велика сума, яку нам тяжко зібрати»,- Анастасія Копал – інвестор квартири в секції 10/4.

Якщо упродовж 30 календарних днів власники квартир не вирішать доплатити – доведеться розірвати договір. У такому разі їм повернуть кошти в повному обсязі. Але повернуть у гривні. Також не зрозуміло, в який термін кошти будуть повернені.

«Ми засмучені, розчаровані. Я хотіла б звернутися до всіх людей, які дивляться, будуть дивитися… про максимальний розголос, бо це горе-забудовник, який веде шахрайські дії, і я не хочу, щоб хтось ще потрапив на гачок до цього забудовника»,- Анжела Надточій – інвестор комерційного приміщення в секції 10/4.

Станом на сьогодні перерахунок вартості квартир відбувся лише для власників житла в секторі 10/4, утім, із початком відновлення робіт на будівельних майданчиках компанії оновлену вартість отримають усі покупці.

«Наразі повідомляємо, що були вирахувані доплати виключно по будинку 10/4, Масани. Ви можете орієнтуватися на них, але з поправкою на відновлення будівельних робіт по Вашому об’єкту (вартість може змінюватися)».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button