Суспільство (відео)

Що потрібно меру Чернігова: ярмарок щосуботи чи базар щодня (Відео)

Туристичний продукт Чернігова опинився під великим пресом міської влади. Про це заявили підприємці та громадські активісти, які кілька років тому почали організовувати фест-ярмарки на території колишнього заводу «Жовтневий Молот».

«У нас було дуже багато фермерів. Кількість перевалювала за сотню. Тобто тут був величезний фермерський фестиваль-ярмарок. Але, на жаль, втрутився мер Чернігова Атрошенко. Ви ж знаєте, якщо мер – барига, то всі інші підприємці для нього – конкуренти. До нас почали приїжджати спочатку «Муніципальна варта». Потім поліція вже почала напряму розганяти фермерів», — Олександр Бондарев, голова ГО «Агенція регіонального розвитку «Вектор».

Ідея створення фест-ярмарків виникла ще шість років тому. Цікавинкою задумки стало бажання започаткувати не просто базар, а періодичне, щосуботи, одноденне, колоритне феєричне шоу на кшталт щорічних ярмарків у райцентрах нашої області.

«Ярмарок ми розглядаємо не як торговисько, а як явище, що поєднує в собі відпочинок, шопінг, культурну програму тощо», — Сергій Кнуренко, ініціатор створення фермерського ярмарку в Чернігові.

«Ідея полягала в тому щоб фест-ярмарок був різного спрямування кожну суботу. Який саме він буде, залежить від того, яка спільнота цей фест-ярмарок проводить. Ми розглядаємо фест-ярмарок як унікальну можливість для різних – за національною, за професійною, за територіальною ознакою – спільнот надати свій продукт», — Сергій Кнуренко, ініціатор створення фермерського ярмарку в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційний коментар щодо звинувачень Атрошенком підприємців на Ремзаводі

Першим кроком до започаткування таких ярмаркових фестивалів вважається створення в 2014 році саме фермерських ярмарків, що мали б стати локомотивом для подальшого розвитку фест-культури. Фермерські ярмарки пішли на «ура» і користувалися значним попитом.

«Щоб зробити тур вихідного дня, треба проводити фестивалі та ярмарки. А щоб провести серйозний фестиваль, необхідна основа – фермерський ярмарок. Користь отримує і фермер, який продає свою продукцію, і чернігівець, який купує якісний недорогий смачний продукт», — Олександр Бондарев, голова ГО «Агенція регіонального розвитку «Вектор».

«Знали, що цього дня можна купити свіжі недорогі продукти. А фермери розуміли, що в них є місце реалізації своєї продукції. Приїжджали з Бахмача, Сновська, Куликівки», — Ольга Плуток, директор ТОВ «Відродження старого міста».

«Такі фест-ярмарки спробували робити, точніше, був великий досвід. Це фест-ярмарок «Сало», який розпочали з 2017 року. Він пройшов три рази в нас. Із великим фурором», — Ніна Пономаренко, директор ПАТ «ЧРМЗ «Жовтневий Молот».

Що важливо – ярмаркування з ентузіазмом сприймала й громада. Особливо місцеві жителі мікрорайону «Ремзавод».

«Нехай продають люди на здоров’я. А я буду приходити і купувати».

«Звісно, потрібно. Весь район туди ходить. Купують».

«Звісно. Нехай… Немолодим людям далеко їздити, а тут близько».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уся правда про «Шанхай»: чому Атрошенко наїхав на «Ремзавод»

Фермерські ярмарки надалі мали б трансформуватися в тематичні фест-ярмарки. Свою продукцію могли б щотижнево презентувати національно-культурні та територіальні громади, представники різних сфер – до прикладу, організовувати фестивалі меду, м’ясної продукції, вишиванок, різьбярських виробів тощо. Однозначно це не створило б Чернігів туристичний як такий, але поштовх до цього був би досить вагомим. Тим більше, порівнюючи з нинішньою ситуацією.

«Хоч і багато бла-бла про туристів, але самих туристів дуже мало. Якщо говорити про цифри, то Рим – це 150 млн туристів на рік. У Чернігові їх навіть не рахували, але попередня цифра – це до 200 тисяч. Тобто мова ні про що. На економіку міста це не впливає», — Сергій Кнуренко, ініціатор створення фермерського ярмарку в Чернігові.

«Сказати, що «Фест-ярмарок» сам по собі стане перевагою, то це навряд чи. Тому що людина їде туди, де є сукупність факторів, що складається в туристичний продукт, який може стати привабливим. Але як частина туристичного продукту це може бути дуже цікаво», — Сергій Кнуренко, ініціатор створення фермерського ярмарку в Чернігові.

Щоб створити першу «ластівку» туристичного іміджу Чернігова, планувалося встановити для киян і так званих транзитних туристів, які рухаються головними трасами Чернігівщини, білборди з трьома простими  месседжами – «Субота. Чернігів. Фест-ярмарок». Але сталося не так, як планувалося. Коли все запрацювало – втрутилася мерія.

«У нас просто немає порозуміння з міським головою Атрошенком. Він не хоче нічого цього проводити. Може, його влаштовують ті 100 тисяч туристів, що є. Йому, мабуть, вистачає і цього. Чернігову не вистачає. І склалася от яка ситуація – за ініціативи міської влади розігнали цей ярмарок», — Сергій Кнуренко, ініціатор створення фермерського ярмарку в Чернігові.

Сьогодні єдиний варіант відновлення ярмаркового іміджу міста в торговельному парку «Ремзавод» вбачають у зміні влади. Кажуть, за нинішнього градоначальника «діла не буде», і розмови про Чернігів туристичний, ба навіть більше – Чернігів із розвинутою економікою залишаться пустими балачками.

Позиція

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button