Суспільство (відео)

«Хранителі курганів» звинуватили суди й агробізнес у корупції (Відео)

Чернігівщина буквально всіяна стародавніми похованнями з тисячолітньою історією – курганами.

«Це найдавніші пам’ятки, які збереглися до наших днів, і кургани – це не просто давні могили, це культові й астрономічні об’єкти», — Олександр Кликавка, хранитель Безводівських курганів  (Ічнянський район).

Сьогодні безліч курганів знаходяться на межі зникнення, адже активно розорюються сільськогосподарськими підприємствами. І на місці стародавніх могил буяють соняшник і кукурудза. Зараз багато громадських активістів ведуть активну роботу зі збереження та виявлення пам’яток історії.

«Для цього треба звірити реєстр археологічних пам’яток і супутникові знімки. Це слід зробити вручну», — В’ячеслав Бутенко, хранитель кургану Переп’ятиха (Київська область).

Велика кількість справ знаходиться в судах, але, за словами начальника відділу охорони культурної спадщини Чернігівської ОДА, недобросовісним аграріям часто вдається уникати відповідальності.

«Знаєте, яка в нас недосконала судова система. Начебто всі аргументи на нашу користь, але шукають таких шляхів відходу, як гроші тощо», — Людмила Замай, заступник начальника управління туризму та охорони культурної спадщини Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині шукають хранителів курганів

Сьогодні відновлення курганів на Чернігівщині набуло міжнародного розголосу. Канадський режисер із україно-білоруським корінням зняв про них документальний фільм.

«У фільмі можна побачити процес відновлення Новомлинського кургану. Мене здивувало те, що це зачепило керівництво Нових Млинів і навіть довелося проводити офіційне відкриття кургану», — Юрій Мурог, режисер, хранитель Новомлинського кургану.

До речі, збитки держави від такого розорювання просто колосальні. За середніми підрахунками, знищення одного кургану коштує приблизно три мільйони гривень.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button