Суспільство (відео)

Івана Купала по-новому: чи знають чернігівці, коли цього року святкувати улюблене свято українців (Відео)

Івана Купала – свято, що оповите різними легендами та повір’ями. Воно дійшло до нас із часів язичництва, але й дотепер ніч на Івана Купала вважають сповненою магії. Це свято з давніх-давен пов’язують з днем літнього сонцестояння. Дата літнього сонцевороту може коливатись у межах із 20 по 22 червня. Тому зовсім логічно було б святкувати Івана Купала саме в ці дні.

Проте традиційно з приходом християнства свято Івана Купала прив’язували до церковного свята – Різдва Івана Хрестителя, яке в Україні до 2024 року святкували 7 липня. Але після повернення до Юліанського календаря свято перенесли на 24 червня. Саме тому з цього року ми святкуватимемо Івана Купала в ніч проти 24 червня.

Ми запитали чернігівців, чи знають вони, коли цього року відзначатимуть це магічне свято, та з якими традиціями його святкування обізнані.

«Знаю, що з 6-го на 7-ме було завжди, а як цього року – не знаю.»

«Цього тижня нібито, в неділю.»

«Івана Купала – 7 липня.»

«На Івана Купала хороводи водять, стрибають через вогонь, пісні співають.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 50% закладів освіти проводять навчання очно: стан освіти на Чернігівщині (Відео)

«На два тижні раніше. Що серйозно? Вже пора. Я до війни щороку їздив на острів Хортиця. Там було багаття. Стрибали туди-сюди. Це таке свято єднання з природою, можна сказати.»

«Знаю, що квітку папороті шукають уночі, а про ворожіння не знаю.»

«Стрибати через вогнище, наприклад. Стрибати у воду, але не вночі, щоб не забрали.»

«Пари стрибають через багаття, щоб було більше кохання. Є такий міф ще про пошук папороті вночі для самотніх дівчат, якщо пускати віночки, то їх має виловити твоя доля.»

«До повномасштабного вторгнення ми їздили на Блакитні озера. Там і бабу якусь палили, дівчата і танцювали, і вінки пускали на воду. Це я знаю, це ми бачили.»

«Віночки пускати, чий найдалі запливе, та першою вийде заміж.»

«Колись брала участь, плела вінки. І в мене навіть десь на фейсбуці з далекого 2018 року залишилась фотографія, де я така маленька стою у віночку у вишитій сукні. І запускали тоді ці вінки, через вогнище не стрибали, але знаю таку традицію.»

«Коли жінка випускає віночок по воді, десь на тому боці цей віночок має спіймати чоловік, який буде її нареченим.

«Я сама з області, з міста Сновськ. І кожного року до повномасштабного вторгнення в нас на центральному пляжі організовували дуже велике свято, дискотеку, розважальну програму для дітей, водяний виходив, пісні різні купальські співали, пускали віночки.»

«Знаю, що треба знайти квітку папороті, але ніколи не знаходила.»

Проте чернігівці зазначають, що через війну всі святкування забулись, і єдиним бажанням сьогодні для всіх є Перемога.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button