Суспільство (відео)

«Це все для людей. Це не для себе», – сільські інноватори «реанімують глибинку» (Відео)

Приїхав із міста до села, щоб розвивати бізнес. Мабуть, дивовижна для Чернігівщини ситуація і рішучий крок для бізнесменів-опановувачів сільського колориту. Володимир Романець із дружиною-фармацевтом вирішили не чекати манни небесної, а творити успішну країну, починаючи з себе.

«У нашій країні розвиваються тільки міста. Ми вважаємо, що й у селах повинен бути розвиток.  Ми маємо побудувати країну підприємців. Ми будуємо середній клас», — Володимир Романець, громадський активіст, співвласник аптеки.

«А в селі що, немає людей? Вони теж хворіють, до Городні добиратись дуже важко. Треба і в селі. Це для людей, це не для себе», — Яна Медина, завідувач аптеки, дружина Володимира Романця.

Подружжя – з райцентру Городня, а створити аптеку вирішили в селі Тупичів – центрі однойменної громади. Кажуть, було складно, але труднощі тільки загартовували.

«Оце все, що є. Було створено мною і дружиною. Важко було», — Володимир Романець, громадський активіст, співвласник аптеки.

Окрім бізнесу, активно долучаються і до громадської діяльності. Сьогодні Володимир входить до ініціативної групи, що шукає вихід у проблематиці зі сміттям.

«Сміття – це проблема для Тупичева. Тривають переговори стосовно того, щоб будувати полігон», — Володимир Романець, громадський активіст, співвласник.

Наступний проект – це «відкрита сцена». Суть – встановлення піаніно, реакція на нього молоді. Дати можливість кожному побути музикантом. Місцева влада таким інноваторам завжди рада.

«Для маленької громади кожен об’єкт, що має соціальний характер, дуже важливий. Серед нових об’єктів, що в нас створилися, – це аптека. Люди задоволені, графік роботи», — Лариса Шовкова, голова Тупичівської сільської ради.

У селі на соціальний бізнес реагують по різному. Більшість задоволена.

—  Відкривають, то добре, що відкривають.

— Звісно, добре. Вона працює у вихідні дні, а та вихідна.

Проте є й зауваження.

—  Казали, що порівняно дорожче. Майже все. По що не піду – немає, немає. Малий вибір.

У будь-якому разі такі ініціативи захоплюють. Адже це не пошук легких грошей, до якого звикає сучасна молодь. Це важка праця, що творить суспільство нової країни.

Журнаілст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button