ВійнаСуспільство (відео)

Науковці розповіли, як можна відновити природу Чернігівщини (Відео)

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну створило численні екологічні ризики. Постійні обстріли природних масивів і пошкодження важкою технікою залишили по собі глобальні зміни для нашої екосистеми. Чернігівщину вже визнали однією із найбільш забруднених мінами та снарядами областей. За повідомленнями ДСНС, від початку воєнних дій було вилучено більше як 25 тисяч вибухонебезпечних предметів. Науковці, у свою чергу, попереджають, що наслідки відчуватимуть ще багато поколінь.

«Під час російської навали наша природа зазнала не тільки прямого впливу – безпосередньо це руйнація ландшафтів, це воронки, пошкоджені та побиті дерева, вбиті тварини, – а й неопосередкованого впливу через руйнацію біотопів там, де живуть різні види тварин і рослин, через потрапляння у воду різних хімічних небезпечних речовин, через наслідки, пов’язані з ударними хвилями», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни обстріляли прикордоння Чернігівщини

Унаслідок великих пожеж нафтосховищ і підприємств також постраждала атмосфера регіону.

«В атмосферу потрапляють різні токсичні гази внаслідок горіння нафтопродуктів. А це і сполуки сірки, це сполуки нітрогену, вуглекислий газ, це монооксид карбону. Фактично це теж є прямим впливом забруднення атмосфери», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Оцінити точний вплив на довкілля наразі неможливо, адже поки триває війна та розмінування на більшості територій, фахівці не мають можливості працювати.

«Це все оцінити можуть працівники окремих галузей. Це і лісівники, це екологічна інспекція, це рибохорона. Коли витягували і зараз витягують із води бомби і вони вибухають або ж їх спеціально підривають, бо треба знешкодити, то наслідки для рибного господарства та водних ресурсів важко оцінити. Зрозуміло, є грошовий еквівалент, є коефіцієнти. Що цікаво, зараз можна говорити про мілітарну екологію, це коли оцінюють наслідки воєнних дій від використання військової техніки», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Допомогти ж відновити природне середовище нашої Чернігівщини може і кожен мешканець. Також слід не забувати про сортування сміття та правильну утилізацію ресурсів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button