Суспільство (відео)

Із вудочкою та азартом: особливості жіночої риболовлі та рекомендації для початківців (Відео)

У Всесвітній день риболовлі на міських водоймах майже порожньо. Усе через спеку. Та чернігівка Зінаїда Земенок не може всидіти вдома. Вона – спадкова рибалка. Цій справі її навчив батько, який працював на водному транспорті. З п’яти років вона ходила з ним на риболовлю.

«Мене не брали, то я сама чекала о другій годині ночі на лавці, щоб мене все-таки взяли. І дивилась, як тато ловить рибу. Інколи розказував, інколи я сама дивилась і повторювала», — розповідає Зінаїда Земенок, рибалка.

Це заняття вважається здебільшого чоловічим. Та Зінаїда Володимирівна каже, що жінки в цьому сенсі терплячіші. Її можна побачити на водоймах мало не кожного дня. Розповідає, що їй подобається місцина на вулиці Бойова, там більше жінок. Але іноді виходить на Стрижень у районі Красного мосту. На риболовлю жінка йде о 6-й ранку. Таке заняття допомагає їй долати життєві труднощі.

«У мене за 4 роки 4 трагедії. Якби не риболовля та не спілкування, я не знаю, як би я це пережила. От познайомилася з місцевими рибалками, одне одного втішали, розмовляли. Я так заспокоїлась», — говорить Зінаїда Земенок, рибалка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Городні рибалки-ентузіасти зарибнили річку

«Дуже любить ловити рибу. Постійно приходить, їй це вдається. Навіть краще, ніж чоловікам. От познайомились. І їй приємно, з кимось поговорити треба, розказати про свій улов, а ми її підтримуємо», — зазначає Віктор Пивовар, друг, рибалка.

Пані Зінаїда нарікає, що цьогорічна спека негативно вплинула на улов. Минулі роки риба ловилася краще. За один раз можна було спіймати до 5 кілограмів. У майбутньому жінка мріє упіймати великого ляща, та поки що не має потрібних снастей.

«Піймала коропа. Кілограми, певно, на три. Але я впала, він через мене перескочив. У мене ноги були обідрані… Вони в мене завжди обідрані. Сиджу і плачу. Чоловік підходить і питає: Тобі боляче? Ні, – кажу. – Мені так шкода», — згадує Зінаїда Земенок, рибалка.

А от рибалки-початківці мають зібрати своє оснащення з нуля. Все залежить від того, де та яку рибу збирається ловити початківець. До набору має увійти вудка, гачок, грузок, волосінь і поплавок. Для озерної риболовлі він має бути витягнутої форми, а от у проточній воді краще себе зарекомендує округлий поплавок. Також треба враховувати глибину водойми та силу вітру. Придбати усе можна як окремо, так і комплектом. Повний набір снастей може коштувати від 300 гривень до 5 тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські рибалки хизуються трофеями

«Загалом у середньому – тисяча гривень, це доволі непогані снасті. Бюджетні та цілком непогані. Уже не важкі снасті. Це вже буде вудка не скловолокно, а карбонова. Вона буде легка», — розповідає Володимир Биков, продавець-консультант магазину «Рибохват».

Фахівці кажуть, що рибалити в проточній воді значно важче, оскільки треба постійно перекидати вудилище. Складнощі виникають із прикормом і вирівнюванням глибини.

«Якщо для новачка, то краще вийти на Стрижень або на затоку, або на якесь озеро. На стоячу водойму, бо на стоячій водоймі простіше і глибину відбудувати, і рибку пригодувати та піймати. Або ж, якщо на річці, то просто йдуть ловити верховодку. вона майже всюди є. Її будь-яким кормом можна приманити і можна успішно половить рибки», — говорить Володимир Биков, продавець-консультант магазину «Рибохват».

Володимир Биков розповів, що для кращого лову треба правильно обрати й прикорм. Але йдучи на риболовлю вперше, варто взяти з собою вже досвідченого рибалку, який на практиці пояснить усі тонкощі та поділиться досвідом.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button