Суспільство (відео)

Карантин у Чернігові, нестача кисню в лікарнях і земля атовцям: у Чернігові провели сесію міськради (Відео)

Ще до початку 6-ї сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання мер зробив кілька оголошень. Зокрема він запропонував посилити карантинні обмеження в Чернігові з 26 березня. Це спричинено зростанням кількості госпіталізованих із COVID-19 у Чернігові.

«Їх уже більше 230. У вівторок я оголосив: якщо буде 230 хворих, то ми вводитимемо в місті обмежувальні заходи. Крайня цифра, коли ми однозначно будемо вводити жорсткі обмежувальні заходи, – це 270 госпіталізованих хворих із підтвердженим діагнозом», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Усього в міських лікарнях виділено 430 ліжок для хворих на коронавірус. 336 ліжок під´єднані до кисню. Однак він у дефіциті. У 1-й та 3-й міських лікарнях склалася критична ситуація із забезпеченням киснем. Під час сесії повідомили, що адміністрації лікувальних закладів та управління неодноразово зверталися до підприємств, які виробляють медичний кисень. Але отримували відмову. Тому депутати вирішили направити звернення до Кабміну, аби в ситуацію втрутилася держава. Говорили і про ліквідацію підприємства «Дільниця з контролю за благоустроєм міста». Вона триває з 2016 року.

«Наразі обліковується залишок коштів на рахунку – понад 200 тисяч в одному з банків. Але обліковується також заборгованість перед міським бюджетом. В частині неподаткових надходжень за пайовою участю утворилася заборгованість у зв’язку з тим, що підприємство виплачувало працівникам розрахункові і не було інших коштів, крім цих. Тому є потреба списати цю заборгованість, щоб підприємство могло остаточно розрахуватися з усіма кредиторами, і решту коштів вони перерахують до міського бюджету», — Олена Лисенко, начальник управління фінансів ЧМР.

Це викликало чимало запитань у депутатів.

«Питання в чому? Ми скасовуємо заборгованість перед міським бюджетом, а замість цього гасимо кредиторську заборгованість іншу. То бажано ж зясувати, кому ми гасимо цю заборгованість. Бо кошти ми не залучаємо міському бюджету, а перераховуємо комусь іншому», — Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради («Наш край»).

Під час сесії учасники Ради ветеранів АТО звернулися до депутатів із проханням зняти з розгляду питання, що стосувалося виділення земельних ділянок.

«Цей проєкт рішення порушує принцип соціальної справедливості, а саме: першочергове отримання земельних ділянок родинами загиблих, померлих воїнів АТО/ООС та осіб з інвалідністю унаслідок війни», — Сергій Бачурін, голова Ради ветеранів АТО/ООС, членів їхніх сімей і членів сімей загиблих при ЧМР

«Уже чотири роки, як наші вдови не можуть отримати землю. Коли це закінчиться – невідомо. Ну, віддайте ці ділянки, що є в наявності, розподіліть між цими вдовами», — Олена Запека, мати загиблого воїна АТО.

Ідеться про виключення з проєкту рішення десяти пунктів, у яких зазначені десятеро потенційних власників землі. Один із них – Володимир Василенко.

«Я учасник бойових дій, крім того, я ліквідував наслідки вибуху житлового будинку 50 років ВЛКСМ, Попудренка. Ліквідація вибухів складів в Ічні. Я десь улітку знайшов земельну ділянку, подав документи, тривалий час відповіді не було і думав, що все заглухло. Тепер я з’ясував, що ця ділянка винесена на розгляд сесії. Я не член ради, але що Рада ветеранів зробила для мене, щоб забирати в мене те, що я сам знайшов?

У результаті депутати відхилили пропозицію про виключення цих пунктів.

Окрім цього, рішенням 6-ї сесії звільнили керівника комунального телебачення «Новий Чернігів» і призначили нового. Нею стала журналістка Наталія Левочко. Розглянули низку майнових і бюджетних питань.

Ще статті по темі

Back to top button