Суспільство (відео)

Книга пам’яті: імена загиблих в АТО чернігівців занесені до синодика (Відео)

У Катерининській церкві імена чернігівських героїв, які загинули в АТО, навіки закарбовують у спеціальній книзі. У синодику вже понад 140 записів, прізвища хлопців з усієї Чернігівської області.

— Заносимо прізвище. Перший – Микола Бруй, земляки, які поклали життя у війні з російськими агресорами, — Андрій Лісовий, голова Парафіяльної ради православної козацької громади.

— У кожній родині християнській зберігався такий синод – це був родовід сім’ї. У Чернігові  — це родовід козацький, — Отець Євген.

Перші записи у книзі – прізвища хлопців, які боронили храм під час протестів московського патріархату у 2006 році.

— Весь храм був уквітчаний прапорами Новоросії, вони хотіли почати це з Чернігова – ми відстояли храм, але тоді втратили трьох козаків, — Отець Євген.

Занесені до синодику не тільки померлі, а й живі — ті, хто зробив вагомий внесок у розбудову церкви та держави.

— Цей синодик був у 2013 році на Майдані, був на Майдані в січні та лютому 2014 року. В ті часи люди боялись навіть своє прізвище казати, давали псевдоніми, або просто Микола чи Катерина, — Андрій Лісовий, голова Парафіяльної ради православної козацької громади.

Кожної служби священики читають молитви за здравіє та за упокій усіх, хто є в цій книзі.

Андрій Лісовий вважає, що створення синодику – лише перший крок. Він переконаний: імена героїв мають бути викарбувані й на стінах храму.

Ще статті по темі

Back to top button