Суспільство (відео)

Книжки – тушонка – книжки: як війна змінила книжкові полиці чернігівського Будинку книги (Відео)

Будинок книги – один із найстаріших і найулюбленіших книжкових магазинів Чернігова. Його книжкові полиці пам’ятають не одне покоління містян. А з початком пандемії коронавірусу та заохочення від держави у вигляді ковід-сертифікатів цей простір став мегапопулярним, однак війна та бойові дії в місті стали ще одним випробуванням як для магазину, так і для працівників.

«Завдяки тому, що був ковід-сертифікат на 1000 гривень, мешканці нашого міста могли прийти в Будинок книги та витратити його на друковану продукцію – книжки чи то альбоми, або ж на канцелярське приладдя. Цей попит почався з середини грудня, числа з 15-го, напередодні Дня святого Миколая та новорічних свят», — Артем Стах, керівник КП «Будинок книги».

Продовжився він і у січні та лютому, завдяки такому попиту та напливу клієнтів у магазині змогли розширити асортимент канцелярії, іграшок і сувенірів. Та несподівано війна змінила життя магазину, і з початком бойових дій він перетворився на волонтерський центр, який допомагав місцевим мешканцям та захисникам.

«Ми прибрали книжки, і на цих полицях стояли консерви, тушонка, засоби гігієни, памперси. І так продовжувалося до кінця березня, і навіть у першій декаді квітня. А магазин ми запустили потім на половину, на іншій половині залишили ще гуманітарну допомогу. І з 9 квітня розпочали продаж, аби потроху оживав бізнес у місті і люди розуміли, що життя продовжується», — Артем Стах, керівник КП «Будинок книги».

Гуманітарну допомогу розповсюджували ще до кінця квітня, особливо звертали увагу на уразливі категорії населення. На повну потужність Будинок книги запрацював із травня, тоді й одразу переглянули асортимент і додали в нього багато патріотичної продукції.

«І загалом дуже зріс попит на україномовну літературу. Російську літературу ми не замовляємо, вже давно, з 2014-го року, ми працюємо з нашими українськими видавництвами», — Артем Стах, керівник КП «Будинок книги».

А ще магазин оновив оздоблення залу та додав творчу зону для малечі, тут можна помалювати та відпочити.

«Мабуть, кожен, хто заходить у Будинок книги, бачить, як ми змінили оздоблення та асортимент залу. І це найголовніше, що вдалося зробити — це і книжкові полиці, і більш сучасна товарна каса. Ми все робимо для наших відвідувачів, щоб було зручно, комфортно приходити сюди та проводити тут свій вільний час. Я вважаю, що можна взяти книжку, присісти та пробігти поглядом, прочитати кілька сторінок і зрозуміти, чи підходить ця книжка вам або тій людині, для якої ви її вибираєте», — Артем Стах, керівник КП «Будинок книги».

Наступного року чернігівський Будинок книги святкуватиме 40-річний ювілей своєї роботи. За цей час він пережив чимало складних моментів, утім, підтримка містян завжди допомагала, навіть у темні часи. Тож підтримуйте чернігівський бізнес і нашу країну, адже разом ми — непереможні.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button