Суспільство (відео)

Він не став навколішки перед ворогом: Чернігівщина попрощалась із Андрієм Лєбєдєвим (Відео)

Більше трьох років вона жила з надією – побачитися з сином, який пішов захищати кордони України в зону проведення АТО. Світлана Лєбєдєва писала запити в столицю і навіть зверталася до ворожок. Жінку запевняли, що її єдиний син Андрій живий.

«Три з половиною роки. Хіба ж можна уявити? Я вся сива, в мене всередині все чорне від цього. Три з половиною роки я сподівалася, бо не було звісток, може, він живий. Я навіть до бабок їздила. Казали, що він живий, живий, живий і все», — мати загиблого бійця Людмила Лєбєдєва.

Та дива не сталося. Його знайшли похованим на Дніпропетровщині з табличкою «тимчасово невстановлений захисник України». Родичі зробили дві експертизи ДНК, остання підтвердила, що це чернігівець Андрій Лєбєдєв. Він зустрів смерть 29 січня 2015 року під Вуглегірськом під час відбиття танкової атаки ворога на блокпосту. Йому було 35 років. Це була друга ротація молодого бійця.

«Ми його всі благали – Андрюшо, Андрюшо, ну не йди, ти ж уже свій борг віддав. А він мені каже: Мамо, ну як же я зможу? Там будуть гинути мої хлопці, а я буду на дивані лежати, так?», — мати загиблого бійця Людмила Лєбєдєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наруга над загиблими: бойовики не віддають тіло чернігівського бійця

Андрій Лєбєдєв народився в Росії, в дитинстві переїхав із мамою до Чернігова. Працював експедитором, аж поки його не покликала війна. В зоні АТО був кулеметником, воював у складі 13-го батальйону. У день смерті разом із чотирма побратимами потрапив у полон до сепаратистів. Усіх відпустили, а його застрелили, пригадує Дмитро Мартиненко, який у полоні стояв поряд з Андрієм.

«Після потрапляння в полон, хвилин за 5 Андрія стратили. Як тоді вони казали «За своїх пацанов». Вони на ньому побачили хрестик з білих таких камінців. Вони побачили його в нього і сказали, що він «правосєк», і його там стратили», — бойовий побратим Андрія Лєбєдєва Дмитро Мартиненко.

«Коли на них пішли БТРи і танки пішли, і більше 500 бойовиків, їх узяли в полон, і коли поставили на коліна та почали знущатися, він сказав: «Я на коліна не стану». Коли спитали, хто кулементик, він відповів – «Я». А хто командир – теж сказав «Я.». Він узяв на себе все і на коліна не став, за що й був застрелений», — голова ГО «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський.

Андрія Лєбєдєва відспівували в Катерининській церкві. На перепоховання приїхали його бойові побратими з усієї області – бійці 13-го батальйону. Поховали Героя на кладовищі «Яцево». На Чернігівщині це 168-й загиблий учасник антитерористичної операції.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button