Суспільство (відео)

Коаліція «кадрових профанів»: на черговій сесії більшість Чернігівської облради відстоювала інтереси приватного бізнесу, а не жителів області (Відео)

Тема затвердження меж регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина» «відкрила» чергову, сьому, сесію Чернігівської обласної ради. Депутати дали слово для виступу активістам.

«Обласна рада, обласна державна адміністрація, міська рада часто одне одного звинувачують, що хтось загальмовує процес. І не вдається затвердити межі. Тому я хотів би ініціювати круглий стіл, робочу групу в будь-якому форматі», — Олександр Тарнавський, громадський активіст.

Усі з ентузіазмом сприйняли створення робочої групи, але депутати з досвідом зазначили, що за майже десять років мусування цього питання збиралися безліч груп із кінцевим результатом, що дорівнює нулю.

«Те, що створиться ще одна робоча група, питання не вирішить. Позицію громадськості і минулих скликань обласної ради ми знаємо. Потрібна ваша політична воля взяти це рішення на контроль, провести переговори з мером Чернігова паном Атрошенком і прийти до того, щоб депутати міської ради проголосували за межі», — Арсен Дідур, депутат Чернігівської обласної ради («За майбутнє»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіонально-ландшафтний парк «Ялівщина» рятуватиме робоча група

Далі депутати перейшли до порядку денного, ключовими в якому стали навіть не прийняті питання, а… не допущені до голосування. Наприклад, про те, щоб комунальне підприємство «Діловий центр» платило гроші до обласного бюджету.

«Підприємство «Діловий центр», отримуючи прибуток, жодної копійки не сплачує в обласний бюджет. Тобто підприємство, яке має 20 тисяч метрів квадратних, яке має 31 людину в штаті, жодної копійки не перераховує в обласний бюджет», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Більшість зняла пропозицію депутатів політичної партії  «Наш край» із розгляду, чомусь назвавши її популістською.

Та сама доля з тієї ж причини спіткала і пропозицію щодо продажу лісів через аукціони.

«Обов’язковий продаж деревини «Облагролісу» з аукціону. Уявіть, тільки за 10 місяців, якби «Облагроліс» реалізовував продукцію через аукціони, як це реалізують державні підприємства лісгоспів, то «Облагроліс» отримав би додатковий прибуток на 183 мільйони 605 тисяч», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сесії згадали померлого ексголову обласної ради

При цьому в пропозиції йшлося, що населення та соціальні об’єкти (школи садочки, лікарні) можуть купувати деревину без аукціону. Але надходження до бюджету для більшості облради – це знову популізм… чи, можливо, інтереси тих, хто купує деревину за безцінь.

«Станом на сьогодні ніхто не розуміє, як продаються ліси на Чернігівщині. Мається на увазі, ліси через «Облагролісгосп». На мою думку, цим питанням повинні займатися правоохоронні органи – роботою «агролісгоспів», ефективністю їхньої роботи, ціною, за якою реалізується деревина, і куди саме спрямовується ця деревина», — Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

«Я хочу звернутися також до правоохоронних органів. Вважайте моє звернення офіційним. Подивіться, кому зараз реалізовується продукція агролісгоспів, і подивіться, хто кінцевий бенефіціар. Це смішно. Навіщо нам комунальні підприємства, якщо вони нам не приносять коштів?» — Сергій Пащенко, депутат Чернігівської обласної ради («Батьківщина»).

Єдине, що хвилювало керівництво облради, то це боротьба проти різноманітних змов.

«Періодично в нас зникає Wi-Fi. Це означає, що хтось у нас з антенкою. От і все», — Дмитро Блауш, заступник голови Чернігівської обласної ради.

Загалом, крім цього, серед важливого, що було проголосоване, – це питання щодо остаточного переходу кардіодиспансеру до обласної лікарні, прийняття програми боротьби з амброзією та призначення керівника РЛП «Ялівщина».

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button