Суспільство (відео)

Конфлікт навколо «Ялівщини»: що відомо про земельні роботи на території пам’ятки археології (Відео)

 «Уже кілька днів важка землерийна техніка утюжить стародавнє поселення Ялівщина, викорчовуючи на ньому усю рослинність», – допис із такими словами розмістив на своїй сторінці в Фейсбуці відомий чернігівський археолог Ігор Ігнатенко. Йдеться про земляні роботи, які тривають на території археологічної пам’ятки «поселення Ялівщина», розташованої на землях однойменного РЛП. Кілька днів тому Мережею почало ширитися відео, на якому кілька машин рівняють землю на одній із ділянок парку, що наразі буцімто перебуває в приватній власності. Ситуацією навколо «Яліщини» стурбовані громадські активісти та небайдужі жителі міста. Про нинішню ситуацію на теренах РЛП «Ялівщина» під час планової сесії Чернігівської міської ради повідомив громадський активіст і правозахисник Олександр Гашпар.

«На території регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина», між гаражним кооперативом і кладовищем невідомі особи, деякі з них представляються власниками ділянок, із метою підготовки своїх земельних ділянок для городництва, посадки картоплі, помідорів, розорюють пам’ятку археології місцевого значення – «Посад поселення «Ялівщина», вже підійшли впритул до пам’ятки археології національного значення «Посад «Ялівщина» епохи бронзи», — Олександр Гашпар – громадський активіст; правозахисник.

Давнє поселення в Ялівщині, відоме принаймні з середини ХІХ століття, чернігівські археологи неодноразово досліджували. З допису археолога Ігоря Ігнатенка відомо, що станом на зараз «Археологи пройшлися звільненою від природи смугою землі, й назбирали купу стародавніх артефактів: уламків керамічних горщиків доби скіфів (середини І тис. до н.е.), «періоду ранніх слов’ян» (3-5 ст. н.е.), та епохи Київської Русі (11-12 ст.). Серед знахідок і половинка вудил 12 ст.».

«На території ландшафтного парку «Ялівщина» знайшли цінні артефакти. Саме на тій території, де невідомі люди здійснюють земельні розкопки. Тому ми як активна молодь хотіли б закликати шановних депутатів до того, аби ви ініціювали припинення розроблення земельної ділянки та надали можливість історикам для дослідження, щоб запобігти втраті історичної пам’яті», — Іван Усов – представник активної молоді міста.

Наразі відомо, що земельна ділянка, на якій проводяться роботи, приватизована. Ігор Ігнатенко повідомляє, що під час візиту до археологічної пам’ятки «поселення Ялівщина» йому вдалося поспілкуватися з власником кількох ділянок: «Він каже, що у 2006 р. викупив ділянки і працівників Зеленгоспу, які їх отримали при роздержавленні установи, і наразі його земельні володіння не мають ніяких обмежень щодо використання». На звернення громадських активістів під час сесії ЧМР відреагував виконувач обов’язків чернігівського міського голови.

«Я попросив би, можливо, аби міська рада відреагувала на цю інформацію та підготувала звернення юридично чи на прокуратуру, чи на інший орган, що за це відповідає, щоб це була наша позиція, щоб усе було в межах закону», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Із повідомлення голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса на сторінці в ФБ відомо, що наразі складено акт про непогоджені ландшафтні земляні роботи. Документи вже скеровані до Чернігівської окружної прокуратури.

Ми стежитимемо за ситуацією навколо РЛП «Ялівщина» та інформуватимемо вас про перебіг подій.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button