Суспільство (відео)

Корисний «Ресурс»: у Чернігові діє унікальний центр для бійців АТО (Відео)

Реабілітаційний центр для учасників АТО «Ресурс» запрацював із новою силою і в новому місці.

За два роки центр змінив уже третю адресу.

Приміщення по вулиці Толстого, 25 надала міська рада. Відтепер саме тут проходитимуть якісну реабілітацію хлопці, які побували на війні.

— Психологічний супровід має бути постійним і системним, людина має знати, якщо в неї криза , то вона може звернутися до фахівців, вона має знати, куди піти. У центрі ми встановлюємо графік чергувань і надаємо екстрену допомогу, —  Світлана Ющенко, голова ГО «Ресурс».

Чернігівський реабілітаційний центр – унікальний, кажуть його засновники. Тут психологічна допомога тісно пов’язана з фізіологічною, що в комплексі дає відчутні результати.

— Знервований, постійно був роздратований, зараз контролюю себе, все добре. Для мене це спочатку здавалось дикістю, я не розумів, думав, навіщо воно мені потрібно. Потім раз побув і кажу, хлопці – це ми для себе робимо, — Дмитро Стах, учасник АТО.

— Жорстка пиятика, кожного дня – думка «що я тут роблю, мені треба назад їхати». Мене дратували люди. Мені допомогли зрозуміти себе, хто я, з яких частин себе збирати. Тут ніколи немає злості, насмішок. Тільки посмішки, поради, — В’ячеслав Фролов , ветеран 41-го батальйону

У центрі, крім розуму та душі, учасники АТО приводять до ладу і своє тіло. Допомагають їм у цьому новітні технології, кажуть у реабілітаційному центрі.

— Тут як у Мертвому морі, можеш заснути – плаваєш.

— Її можна десь перекрити відео цієї флоаткамери, флоат-терапія, що дає можливість розслабити нервову систему, допомагає знизити тиск, знімає біль у хребті. 45 хвилин цієї терапії мають великий ефект, — Ірина Шевчук, психолог реабілітаційного центру «Ресурс».

Після травм бійці відновлюються на тренажері «Сухожил» — унікальному винаході чернігівця Миколи Муравейника.

— Включаємо не тільки руки, а й включаємо спину, прес напружуємо. Це треба робити на видиху, — Вадим Піщур, боєць батальону «Чернігів».

Заняття на такому тренажері тривають усього 15 хвилин, та систематичні тренування дають феноменальні результати. Людина отримує надзвичайну силу, здатна згинати залізо.

— Повернувшись з АТО, ти розумієш, що в тебе проблеми з опорно-руховим апаратом, хребет, коліна. Позаймавшись 1,5 місяця, ти почуваєшся повністю зміцнілим, — Альберт Черешко, боєць АТО.

Реабілітаційний центр, як і раніше, працює лише на волонтерських засадах. Та ця тенденція має змінитись, вважають у «Ресурсі». Гроші, які держава виділяє на реабілітацію учасників АТО, здебільшого використовуються неефективно.

— Ми постали перед проблемою, коли сказали хлопцям «Ідіть до нас». Вони розказували «Ми звертаємось до відділу соцзахисту, а нам кажуть: «А навіщо вам сюди? Їдьте в Карпати».

Фахівці соціального захисту, мабуть, не усвідомлюють, що вони спонукають не до реабілітації – хлопці сприймають це як відпочинок. Із ними ніхто не працює, вони змінили картинку та повернулися до тієї ж реальності, — Світлана Ющенко, голова ГО «Ресурс».

Світлана Ющенко каже: аби центр запрацював максимально ефективно і міг проводити двотижневу реабілітацію 10 учасників АТО, йому необхідне державне фінансування, а це близько 40 тисяч гривень на місяць.

Ще статті по темі

Back to top button