Суспільство (відео)

Королі Шерстянки: зграя тварин тримає в остраху цілий мікрорайон (Відео)

— Він ззаду тихенько підбіг, вчепився, я тільки встигла відскочити. Залишив 4 проколи від іклів.

Так закінчився нещодавній похід до магазину для чернігівки Алли Доки. Жінка стала жертвою місцевої зграї собак, що вже кілька років поспіль не дає спокійно жити цілому мікрорайону. Про подію жінці тепер нагадують розірвані брюки та рани на стегні.

У травмпункті, куди одразу звернулась потерпіла, надали необхідну допомогу та порадили слідкувати за собакою.

«Особисто я повинна слідкувати, якщо він протягом 10 днів помре, то мені тоді треба буде шукати вакцину від сказу», — постраждала від бродячих собак Алла Дока.

Як з’ясувалось, це вже не перша жертва безпритульної зграї. Безпричинну агресію виявляють руді пси, дістається як дорослим так і дітям.

«Я просто йшла, один підбіг, мене гризонув, інший рудий гавкав. У мене нога дуже зомліла, я не плакала, але було дуже боляче», — постраждала Діана Полегенько.

«Вчора мені подзвонив класний керівник у районі 12-ї години і сказав, що на мою дитину напав собака. Звернулись до травмпункту, у нього рана, у дитини шок, вона боїться виходити з дому , боїться йти до школи», — мати потерпілого Ольга Раковська.

Виявляється, від собачих зубів страждали не тільки учні, а й вчителі 34-ї школи, що знаходиться поблизу місця дислокації агресивних собак.

«Протягом року 6-7 таких випадків є, це тільки по моїй школі. Ми зверталися письмово до «Зоошансу», і до влади місцевої, поки що жодних результатів немає, відбиваємося самі», — заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ № 34 Оксана Луговцева.

Мешканці мікрорайону скаржаться: їх залишили сам на сам із проблемою.

Вбивати ні в кого не підніметься рука, шкода тварин, а з іншого боку, вони кидаються на людей, це ж ненормально.

Після останнього нападу собак із відчаю на допомогу люди викликали навіть поліцейських.

«Ця проблема знаходиться за межами Національної поліції і служби як такої нема, тому мешканцям будинку треба писати звернення до міської ради, щоб приймали рішення, знову відкривали службу», — інспектор патрульної поліції Чернігова Святослав Лисенко.

Проблему повинен вирішити пункт перетримки безпритульних тварин, який мав запрацювати ще влітку. Втім, будівництво затягується, чиновники називають нові і нові строки. І це не дивно, адже за цей час виділена на пункт перетримки сума з бюджету вже сягнула майже 10 мільйонів гривень.

«На виконання вимог закону про захист тварин від жорсткого поводження управлінням ЖКГ ведеться будівництво пункту тимчасового утримання тварин, який буде побудований до 1 грудня поточного року», — начальник відділу екології управління ЖКГ Чернігівської міської ради Світлана Чікірісова.

Наразі ситуацію в місті із безпритульними тваринами фактично регулюють тільки зооволонтери. Вони власними коштами та силами відловлюють собак, стерилізують і перетримують їх. Знайомі і з ситуацією на Шерстянці, 2 роки тому вже намагалися впіймати агресивного кобеля – не вдалося.

«Собаки знають, що ми їх ловимо, і він від нас тікав. Ми за ним години 2-3 бігали, я всю Шерстянку вивчила, спіймати не вдалося», — керівник ГО «Зоошанс»Марина Постол.

Волонтери ще раз спробують відловити небезпечних собак. У разі успіху – відвезуть до ветлікарні на 1-го Травня, де тварину посадять у карантин, аби відкинути можливість сказу.

«Потім два виходи: евтаназія — тільки зі згоди опікуна, ніхто на себе цей ризик не візьме. — Хто опікун? – Наскільки мені відомо, жінка, яка там живе, вона із вікна їх пригодовує. Собака не просто в цьому районі живе – його годують там», — керівник ГО «Зоошанс»Марина Постол.

Жителі Шерстянки кажуть, собак підгодовують і жалісливі перехожі, утім, найбільше про них піклується мешканка будинку, під вікнами якого найчастіше і відпочивають собаки.

Допоки ж не вирішиться ситуація з агресивними собаками, зооволонтери радять обходити їх десятою дорогою. Але під час нападу в жодному разі не повертатися до тварин спиною. Дієвим у таких випадках стане підняте із землі каміння.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Да что вы говорите. Собаки кусать могут? Не сейте раздор и не врите. Лгуны. Они же пушистики миленькие. А приют не строят то значит так надо. не перегабайте)) собаки друзья наши и вы их просто спровоцировали ) провокаторы)

  2. Капец….а травить не пробовали?на фиг они нужны эти твари агрессивные!!!Если бы моего ребенка укисили-своими руками задушил бы..

  3. А что делать детям, которые каждый день ходят в школу ? Обойти десятой дорогой , как все советуют,не получается, так как собаки находятся за воротами школы!!Дети боятся ходить в школу!!Почему наша власть, не предпринимает никаких действий??? Фонтанами всем закрывают глаза, а елементарной проблемы решить не могут!!

Back to top button