Суспільство (відео)

Кошти на тероборону області та ситуація на кордоні: в обласній раді зібрали позачергову сесію (Відео)

Організація тероборони Чернігівщини. Саме це питання стало причиною для скликання позачергової сесії Чернігівської обласної ради. Під час президії депутати одноголосно вирішили винести його на розгляд.

«Міністерство оборони на сьогодні координує всі питання територіальної оборони. Все, що треба від нас на сьогодні, – це на старті допомогти якомога швидше розгорнутися підрозділам тероборони. Саме для цього ми зібралися. Таким чином ми знімемо фінансове напруження і з громад»,- В´ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОДА.

Також на президії зазначили, що об’єктивних причин для паніки з приводу ситуації на кордоні України немає. Уже під час сесії начальник 105-го чернігівського прикордонного загону ім. князя Володимира Великого розповів, що ситуація на державному кордоні контрольована та стабільна. У зв’язку зі спільними російсько-білоруськими навчаннями зафіксоване деяке пожвавлення.

«Фіксуємо переміщення військової техніки, озброєння поблизу державного кордону. Але воно не є критичним. Віддаленість від кордону – від 40 до 70 км. За останню добу отримав інформацію про переміщення збільшених прикордонних нарядів – це троє військовослужбовців Білорусі та Росії, пересуваються як на авто, так і в пішому порядку. Чогось критичного і страшного у цьому не вбачаю»,- Олександр Чорний, начальник 105-го чернігівського прикордонного загону ім. князя Володимира Великого.

Представники силових структур розповіли про роботу, що проводиться задля запобігання дестабілізації ситуації в прикордонній зоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласна рада виділила кошти на тероборону області

«За рішенням управління СБУ і за рішенням в областях щодо східного кордону в усіх областях заплановане проведення контрдиверсійного навчання. Мета – виявлення негативно налаштованих елементів, інших людей, які можуть бути провокаторами. Відкритого протистояння немає, а є от якраз гібридне»,- Євген Нетужилов, начальник управління СБУ в Чернігівській області.

«На державному кордоні поліція налагоджує взаємодію з керівництвом громад і населенням щодо отримання щодня інформації про осіб, які своїми діями можуть впливати на дестабілізацію суспільно-політичного становища. В прикордонних районах проводять рейди для отримання інформації та виявлення осіб, які можуть бути причетні до вчинення дій дестабілізаційного характеру та входити до складу диверсійно-розвідувальних груп»,- Володимир Нідзельський, начальник ГУНП у Чернігівській області.

«Найголовніше зараз – не панікувати нікому, зберігати спокій. Нам і президент, і військові кажуть, що ситуація контрольована, стабільна. По мережах, по ресурсах поширюється дуже багато непотрібної інформації. Найголовніше зараз – спілкуватися, мабуть, із пенсіонерами та пояснювати, що не треба панікувати і нагнітати обстановку»,- Сергій Баришовець, голова фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді.

Далі депутати повернулися до розгляду головного питання сесії. Вони одноголосно підтримали внесення змін до проєкту організації тероборони області та перерозподілили на відповідні заходи 10 мільйонів гривень.

«На ремонт приміщень, закупівлю обладнання для обігріву цих приміщень. Хоча тероборона має фінансуватися з державного бюджету, але якщо потрібно, то будемо фінансувати з місцевих бюджетів. Ми як з обласного бюджету будемо перерозподіляти ці кошти, і щодо громад теж звертаються військові»,- Сергій Баришовець, голова фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді.

Програма передбачає чотири основні складові. Зокрема, це підготовка пункту управління, з якого буде здійснюватися управління заходами тероборони.

«Цей пункт прийматиме 120 військовослужбовців, які практично в цілодобовому режимі здійснюватимуть функції з управління виконання завдань тероборони. Друге: забезпечення проведення навчань і тренувань. Дві наступні складові: підготовка бази управління 119-ї бригади територіальної оборони, а також надання допомоги з розгортання управління територіальної оборони, яке здійснює координацію заходів тероборони в шістьох північних областях України і в місті Києві»,- Сергій Болдирев, директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації.

Заступник начальника регіонального управління ОК «Північ» полковник Олександр Козлов зазначив, що в межах Чернігівщини розміщення потребують управління 119-ї бригади територіальної оборони і шість батальйонів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button