Суспільство (відео)

Козелецький синдром: чому депутати саботують розвиток громади і зраджують своїх виборців (Відео)

Справжній політичний багатосерійний детектив розгорівся в Козелецькій громаді. Замість того, щоб працювати на благо громади та її жителів, частина депутатів уже вкотре саботує сесію. 17 березня 2023 року в приміщенні Козелецької селищної ради мало відбутися чергове засідання сесії селищної ради. На розгляд запланували винести 129 питань, що стосуються вирішення актуальних проблем життєдіяльності громади та її жителів.

«На сесію винесені дуже нагальні питання стосовно актуальних проблем життєдіяльності громади та її мешканців. Це і перерозподіл видатків селищного бюджету для проведення фінансування запланованих робіт. Зміни до бюджету в зв’язку з надходженням додаткових дотацій та субвенцій із Державного та місцевих бюджетів. Затвердження та внесення змін до вже чинних програм: організація суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану», — Валентин Бригинець – козелецький селищний голова.

Утім, сесія вкотре не відбудеться. Причина банальна – немає кворуму. Частина депутатів уже вкотре демонструє свою неповагу до виборців і таким чином чхати хотіла на питання, пов’язані з дітьми-сиротами, з фінансуванням робіт для облаштування бомбосховищ і з допомогою на гемодіаліз.

«Без сесії надалі ми не можемо робити проєкт. Аби будувати фортифікаційні споруди, треба ухвалити відповідне рішення, а його може ухвалити лише сесія, і виділення коштів (на обладнання інших укриттів. – Ред.), — Володимир Моцьор – заступник селищного голови з питань будівництва, ЖКГ і комунальної власності.

Подібна ситуація для Козелецької селищної ради не нова – блокування сесії відбувається вже втретє, разом із цим не працює і бюджетна комісія. Окремі депутати через свої політичні ігри беруть жителів громади в заручники безвідповідальності. І все це – в часи війни.

«Ми вже три місяці ходимо сюди, а сесії не відбуваються. Є депутати, які не ходять на сесії по два-три роки. Є депутати, які два рази були на сесії. Бюджетна комісія не працює вже три місяці, тому що депутати туди взагалі не ходять», — Володимир Юрченко – депутат Козелецької селищної ради.

Ситуація, м’яко кажучи, парадоксальна та безглузда. Цей саботаж нагадує якусь недолугу примітивну гру. Наприклад, депутат Євген Науменко на сесії присутній. Утім, лише як технічний працівник селищної ради. На прохання колег зареєструватися в залі як депутат чоловік відповідає відмовою.

Одразу після того, як депутати покидають сесійну залу, звертаємося до Євгена Науменка по коментар, аби зрозуміти, яка його позиція і чому, фактично перебуваючи на сесії, він не зареєструвався на ній як депутат.

«Я ставлю вам запитання: чому ви не зареєструвалися на сесії, хоча там ви перебували. Фактично ви блокуєте роботу селищної ради, ви відповідаєте перед своїми виборцями. – А чому ж ти тікаєш? Ти ж патріот, не тікай, а дай відповідь спокійно. – А, я зрозумів, я бачу, не заспокояться, хай побігають. – Хоча б кілька слів. Поясніть, чому так відбувається? – Без коментарів. – Наша позиція коаліції озвучена. Читайте озвучену позицію», — Євген Науменко — депутат Козелецької селищної ради.

Під «озвученою позицією» Євген Науменко має на увазі низку вимог до голови селищної ради Валентина Бригинця, яку депутати від опозиції озвучили 13 січня. Однією з тих, хто підтримує вимоги, є депутат Світлана Кошова. Вона – начальник ЦНАПу Козелецької селищної ради, її робоче місце – на першому поверсі будівлі ради, тобто буквально за кілька метрів від сесійної зали. Утім, її на засіданні також не було.

«Добрий день, пані Світлано. Ми сьогодні були на сесії, вас там не було… – Я на робочому місці, коментарі відмовляюся давати. – Ви депутат, це позачергово, це ваша пряма відповідальність перед виборцями. – У мене не виходить, я на роботі. – Третій раз уже не виходить? Ви ж уже не вперше блокуєте засідання. – Я відмовляюся надавати будь-які коментарі. Ви ж працюєте на першому поверсі, це ж не так далеко пройтись. – Я вам уже все сказала. – Мене не задовольняє така відповідь, я хочу розуміти причину, чому так відбувається, чому ви робите те, що ви робите. Ви ж розумієте, що це – відповідальність Ваша як депутата перед вашими виборцями. – Перед своїми виборцями все, що від мене залежить, я роблю і свої депутатські обов’язки я виконую і виконувала з перших днів повномасштабної війни», — Світлана Кошова – депутат Козелецької селищної ради.

Згідно зі статтею 49 закону України про місцеве самоврядування депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. Ухиляється від своїх обов’язків і Андрій Савчук. Наздогнавши депутата, дізнаємося, чому він не зміг взяти участь у сесії селищної ради вже втретє.

«Скажіть, чому вас не було на сесії? – Тому що не встиг. – Чому не встигли? – На роботі був. – Це ваше першочергове… – Я знаю. Взагалі-то є вимоги до голови, які ми висунули, нехай, будь ласка, виконує їх. Я не проти, я – за, я жодної сесії не пропустив, жодної. – Три вже. – Ну, вже три. До цього, до цього. Я найвідповідальніший депутат, я вам серйозно кажу», — Андрій Савчук – депутат Козелецької селищної ради.

Продовжується козелецька полеміка в кулуарах ради вже між депутатами, які перебувають по різні боки барикад.

Опозиційні депутати вважають, що «гемодіаліз», «діти-сироти» і «безпекова ситуація» – це не важливі питання громади, а просто тези для маніпулювання.

«Маніпулюючи цими питаннями, керівництво громади хоче на нас натиснути, аби ми там з’явилися. На нас не треба тиснути. Коли ми побачимо, що щось робиться, ми самі туди прийдемо. Ми для цього й прийшли, аби щось робити. Але коли два роки ми ходили на сесії, та водночас не вирішувалися питання, які мали вирішуватися, а вирішувалися питання премій, надбавок, якихось своїх питань, то зараз постала така потреба вирішити хоч щось таким чином. Так, я розумію, що це тиск на голову громади, але ми не знаємо, як це зробити іншим чином», — Тетяна Єркіна – депутат Козелецької селищної ради.

Допоки Україна перебуває в умовах війни, подібні політичні баталії викликають чимало запитань: чому замість того, аби об’єднатися і разом йти до Перемоги, обранці вирішують створювати такі прецеденти. Чому особисті політичні амбіції вивищують над благополуччям рідної громади? Чому просто зараз не можна почати працювати об’єднавшись і шукати компроміси, замість того аби заморожувати роботу селищної ради на місяці. Ми вам показали ситуацію зсередини такою, якою вона є – абсурдною і деструктивною. Сподіваємося, що депутати все ж усвідомлять, що на першому місці – все-таки люди та проблеми громади, а політика й амбіції – то вже після Перемоги.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button