Суспільство (відео)

Час збирати чай: чернігівська господиня розповіла, як заготовлює цілющий напій для родини (Відео)

Надія Войдюк-Василюк живе на Подусівці. З середини травня в лісі біля свого будинку чернігівка починає збирати цілющі рослини. Їх вона потім використовує для приготування натурального чаю. Жінка каже, що саме таку альтернативу обрала магазинним напоям.

«Я в інтернеті знайшла дівчину, яка займається чаями. Вона виготовлює їх сама, але живе в Карпатах. Якось я вирішила піти до себе в ліс, бо майже під під´їздом маю таку територію засаджену. Я вирішила теж спробувати приготувати чай»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Пані Надія вже другий рік заготовляє чай для себе та родини. Вона каже, що зараз саме час збирати квіти суниці. Кінець травня – гарний період для збору квітів горобини. Варто запастися й кропивою, поки вона не зацвіла.

«Її можна класти і в чай, тому що вона багата на вітамін С. Її використовують у свіжих салатах, варять із неї борщі. Також її можна висушити і потім полоскати волосся»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Зараз рясно цвіте вероніка лікарська. По неї Надія Войдюк-Василюк також приходить до лісу. Але жінка наголошує, що зривати краще тільки верхню частину рослини.

«Там, де є квіточки і молодесенькі листочки. Цю траву можна використовувати людям із цукровим діабетом, також вона багата на вітамін С і її можна використовувати в чаях від кашлю. Але у вероніки лікарської є протипоказання. Її не можна пити жінкам, які вагітні або годують груддю»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Мало хто знає, але для чаю підходить і соснова хвоя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловік засадив картоплею чуже поле

«Оці молоді пагінці дуже корисні, бо хвоя сприяє відновленню дихальної системи, і при ОРВІ її можна додавати в чай. Зриваються отак от пагінці. Їх можна різати на маленькі частинки, висушувати та додавати до чаю»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Пізніше жінка піде збирати листя плодових дерев. Зокрема яблуні. Для цього найкраще підходить період від середини червня до середини липня, коли листя вже має силу та поживні речовини, але ще не плодоносить. Можна зробити справжній чорний чай.

«Чай у цей період перетворюється з простого сушеного листя на чорний чай. В будь-якому листі є дубильна речовина, яка за певних дій віддає свою користь і листочок перетворюється на чорний чай. Яблука самі по собі дуже ароматні та смачні. Такі самі смачні й листочки яблуні. Коли висушуються, вони стають дуже ароматними, запашними і чай виходить смачний»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Перший ферментований чай пані Надія приготувала минулого літа. Вона каже, що для цього мало просто засушити листя.

«Можна двома способами робити ферментацію. Треба зібрати листя, трохи його підв´ялити. У мене такої можливості нема, бо я живу у квартирі, тому я на добу кладу це листя в морозильну камеру»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Із минулого року в пані Надії ще залишилося листя вишні, квіти конюшини, чорнобривці та різноманітні ягоди. Цьогоріч вона вже встигла зібрати цвіт яблуні.

«Збирала його і там навіть був ще нектар. Тобто він там із пилком. Я вже назбирала трошки на пробу листя сунички. Це просто сушене. У червні я буду і ферментувати»,- Надія Войдюк-Василюк, господиня.

Варто зазначити, що після сушки готового чаю стане вчетверо менше, ніж було зібрано рослин. Поєднувати готові компоненти потрібно залежно від властивостей рослин і зважаючи на індивідуальні особливості організму, наприклад, алергії. Улюблений чай Надії складається з листя вишні та суниці. Туди ж вона додає квіти яблуні, трошки чорнобривців і ягід малини або чорниці.

За кілька хвилин ароматний чай можна подавати до столу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button