Суспільство (відео)

«Крилаті терористи»: як рятуватися від комарів і мошок? (Відео)

Комарі та мошки здатні зіпсувати настрій і плани будь-кому. Найбільше москіти дошкуляють нашим захисникам, утім, цивільні від їх укусів також не застраховані. Та чому з’являються ці істоти?

«Навесні для Поліського регіону характерною є поява так званого гнусу, або комарів та мошок. Наслідком того, що піднімається весняна вода, наші поліські річки піднімаються, виходять на заплав, оце фактично такі зволожені території є оптимальними для розвитку цих комах»,- Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Комарі існували ще за часів динозаврів. Це загальновідомий факт, а ще всім відомо, яка купа способів існує, аби хоч трохи убезпечитися від їхньої уваги. Утім, які з них дієві?

«Зрозуміло, що важко боротися з природними процесами, природними компонентами, але людина намагається це робити, використовуючи різні засоби. Це і засоби, які винайшла людина, тобто хімічні засоби. І народні засоби, тобто ті, які фактично тривалий час людство випробовувало. Насамперед це засоби з використанням ефірних олій. Це і евкаліптова олія, і м’ятна олія, це й гвоздикова олія. Тобто фактично ті олії, які мають виражений запах і відлякують. Якщо говорити про хімічні засоби, то це так звані репелентні засоби, ті, що відлякують або, як кажуть, відганяють цих комах. Серед них із таких безпечних слід назвати добре всім відому «Зірочку»,- Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде літо 2022 року: прогноз погоди на три місяці

Та безумовно, найважче в боротьбі з москітами нашим захисникам, адже вони постійно перебувають на відкритому просторі і часто їм просто ніде заховатися.

«Для військових є народні методи: це ефірні олії, також креми з групи тайгових, що допомагають відлякувати комах не на 2-3 години, а годин на 5-6 і більше. Крім того, можливо, ті спіральки, які використовують як невеличку димову завісу. А ще аромалампи, рослини, які мають різкий запах. Зокрема, представники родини губоцвітих: мята, меліса, чебрець. Вони також діють як ефективний протикомариний засіб»,- Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

А що робити, якщо уникнути укусу комах усе-таки не вдалося і тепер усе тіло страшенно свербить?

«Якщо комарі, мошки покусали, то для зменшення алергічних реакцій змащувати або розчином олії, або слабким розчином соди»,- Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Озброївшись усіма доступними методами, залишається лише чекати, коли ж надокучливі комахи зникнуть.

«Активний період цього року протримається трохи довше з двох причин. По-перше, повільно падає вода в нашому регіоні. По-друге, десь наприкінці червня – це буде той період, коли ми можемо сказати, що підуть мошки, але комарі ще протримаються до липня, однак їх кількість буде значно менша»,- Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button