Суспільство (відео)

Криваве Купало: у селі на Чернігівщині чоловік побив дитину через сусідські війни (Відео)

-Ми сказали, що ми тобі твою дитину в попинці принесемо і скажемо «Слава Україні!» Це наші слова. Це було. Вони повтікали.

У селі Головеньки Борзнянського району вже багато років тривають сусідські війни. Але свого апогею вони досягли в ніч з 6 на 7 липня о пів на третю ночі. Місцеві підлітки вирішили відсвяткувати Івана Купала та за місцевою традицією пішли красти солом’яний символ божества. Тут його заведено виставляти біля кожного двору. Вибір пав на Купало родини Кагадій. Та господар це помітив і напав на хлопців. Найбільше перепало 15-річному Денису Лісовому.

«Ми навіть до Купала ще не дійшли, вже прилетіла мені залізна труба по голові. І я вже почав втікати, а мені на спину хтось стрибнув, тоді за волосся тягав, головою об землю вдарив. Він бив, але я не відчував, що він бив, бо наче у відключці лежав. Вони відпустили, але як відпускали, то жінка ще в кінці по ребрах надавала», — житель с. Головеньки, потерпілий Денис Лісовий.

«Денис оцей, що побили його, і друг Стасік підійшли трясти Купало. І вибігли тітка, дядько і ще малий. Вдарили Дениса по голові, ми взялися тікати, бо вони хотіли за нами гнатися, ми втекли. Потім на трасі побачили, що Дениса немає. Ми пішли до дорослих і розказали їм, що Дениса немає. Потім уже Денис підійшов», — друг постраждалого Артем Яременко.

Одною з перших побитого хлопця побачила Наталія Гузенко, яка разом з іншими батьками спостерігала за дітьми, котрі періодично відпрошувалися відійти погуляти. Каже, що все відбувалося біля її двору.

«Вони кажуть: «можна ми туди підемо?» Відпрошувались у нас. Ми їх відпускали. Приблизно о третій ночі прибігають діти, що Дениса побили. У нього була велика гуля на голові, ліва мочка вуха надірвана, першу допомогу я вже надала», — медична сестра амбулаторії с. Головеньки Наталія Гузенко.

Мати Дениса розповідає, що тоді її не було поруч, а про інцидент дізналася від середньої дочки.

«Я забрала малого додому. Ледь підняли, в нього грудна клітка боліла. Дійшли ми помалу додому, бо погано йому було йти. Нагріла води, бо він був брудний. Лице в землі та руки. Я його вмила, поклала. Чоловік подзвонив до «швидкої», — мама побитого хлопця Лідія Лісова.

Зараз хлопець проходить лікування в неврологічному відділенні Борзнянської центральної районної лікарні. Тут хлопцю поставили діагноз «черепно-мозкова травма, струс головного мозку та забій грудної клітки». Лікарі кажуть, що загрози здоров’ю немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це все для людей. Це не для себе», – сільські інноватори «реанімують глибинку»

«Це легка травма. Вона не ускладнена ні переломами, ні якимись тяжчими… Він пролікується й ускладнень не повинно бути. Зазвичай лікування триває до 10 днів. Якби він вчився в школі, то було б звільнення від фізкультури, а так літо, канікули», — завідувачка неврологічного відділення Борзнянської ЦРЛ Людмила Злотаренчук.

У родині Кагадій, яких і звинувачують у побитті хлопця, кажуть, що на дітей вони не нападали, а захищали власне майно.

«Вони дратували, цепами стукали, обзивали по хатах пустих лазять. У нас крадеться все в селі. Ми коло свого майна були, коло свого двору. А не де-небудь. Ми їх не чіпали. Вони між собою зіткнулися. Одна дитина тікала, а цього ми піймали за ногу. Вони отакі кобеняки поодягали. І коли ми їх зірвали з них, то спитали «Хто з тобою був?» Він назвав 5 прізвищ», — завідувачка неврологічного відділення Борзнянської ЦРЛ Людмила Злотаренчук.

Батьки ж інших дітей кажуть, що в ту ніч кривдники телефонували до них із погрозами.

«Запам’ятайте, я буду кожну дитину кидати в двір із переламаними хребтами. У попинці, каже, буду приносити. Я знаю, хто тут був. Тоді на другий день пішли балачки, що вони не чіпали дітей, діти прийшли до нього пяні та кричали до нього «Вертольот, виходь, ми тобі будемо морду бити». 12 років дітям», — жителька с. Головеньки Раїса Яременко.

«Наша позиція така: чому діти ходять о третій ночі, попід сіном бігають, тероризують нас. Ми сиділи, нікого не чіпали. Батьки алкоголіки, мати алкоголічка. Я за двадцять хвилин третя телефонувала буквально до них додому. Питала, де ваші діти, чого вони до нас прийшли?», — дружина Валентина Колодій.

-Я до тебе соціальні служби пришлю. Кожен тиждень будуть їздить. Чого в таких батьків діти вештаються по селу?

Зараз заява про напад лежить у Борзнянському відділі поліції. За фактом побиття хлопчика дорослим чоловіком уже відкрито кримінальне провадження.

«За част. 1, ст. 25 ККУ – це умисне легке тілесне ушкодження. Такі дії караються штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до одного року. Особи, які причетні до цього правовопорушення, мають понести відповідальність, згідно з українським законодавством», — речниця ГУНП у Чернігівській області Юлія Ковтун.

У селі ж розповідають, що постійно потерпають від нападів однієї родини. За словами жителів Головеньок, від таких сусідів постраждав мало не кожен.

«Невістка якось пішла в магазин, якось там вони зчепилися, він доказував, що це таке АТО. Він п’яний і почав невістку тягати за коси. Ну, вона викликала, приїхав її брат і заступився за неї. Міліцію викликали. А він за тим братом із косою ганяється. Міліція стріляє в ноги, а він ніяк», — жителька с. Головеньки Катерина Заєць.

«Востаннє було, я корів пішла зустрічати, йду з ціпком, корів жену. Вона виходить до мене теж із ціпком. Каже «Давай палками мірятися». Ну і давай просто погрожувати, принижувати. Сказала, мізки розмаже по паркану», — жителька с. Головеньки Надія Степаненко.

«Вона до мене підлетіла з вилами… і вона мені всі груди… отак, до колін я вся синя ходила. І не знаю, за що. Я тоді й міліцію викликала. Але я їй пробачила, бо на другий день попросила в мене вибачення», — жителька с. Головеньки Віра Тищенко.

Люди кажуть, що вже не можуть терпіти такої поведінки сусідів, тому погрожують вчинити самосуд.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button