Суспільство (відео)

Нескорена Чернігівщина: відбулася презентація книжки про злочини окупантів в області (Відео)

«Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» – ця книжка створена на основі журналістських репортажів із різних куточків нашої області. Одразу після звільнення Чернігівщини від російських окупантів журналісти ЧЕline поїхали до місцевих жителів і зафільмували їхні розповіді про ті звірства, які їм довелося пережити під час окупації.

«Увесь цей багаж інформації не повинен просто так десь зникнути, загубитися на просторах інтернету. Стало очевидним, що це важливі історичні речі, які мають бути зафіксовані та збережені. Тоді Борис Вікторович запропонував круту ідею – проаналізувати ретельно інформацію, всі ці історії людського горя, сліз, але водночас патріотизму та героїзму, зібрати це все в єдину книжку та видати», — Павло Солодовник – журналіст.

Робота над укомплектуванням книжки зайняла більше ніж два місяці. На її сторінках зібрано понад 30 історій людей, які без страху переказали журналістам пережиті жахи.

«Після навали орків залишилось дуже багато горя людського, руйнувань… І, власне кажучи, рана, яка виникла на той час, ще свіжа була, і дуже багато людей хотіли поділитися власними історіями або розказати про ті, які бачили. Звісно, журналісти поїхали та зібрали спочатку кілька історій, потім кількість історій збільшилася. Коли Павло Солодовник прийшов і показав усі ці речі, я бачив, що немає іншого шляху. Ці історії треба доносити до всього суспільства», — Борис Приходько – народний депутат України.

До книги увійшли не лише текстові матеріали. На її сторінках можна побачити унікальні фото з різних куточків Чернігівщини, що постраждали від російської орди. Доукомплектувати фотоматеріали допоміг всесвітньо відомий фотограф Юрій Білак. Саме фотокартки створюють необхідний антураж і повною мірою занурюють у все описане в книжці.

«Оскільки в перші дні та протягом активної фази я перебував у місті Чернігові разом зі своїм колективом, то можу сказати, що кожне фото було впізнане мною, ми безпосередньо стояли на обороні міста, тому це все близько до душі, близько до серця. І після деяких фото огортають такі болючі спогади про події, що відбувались у лютому-березні на території міста Чернігів», — Олег Гончарук – начальник обласного Чернігівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Ця книжка – важливий історичний документ. Адже на її сторінках через історії людей описані всі ті події, які переживала наша область під час тяжких місяців окупації. І завдяки цьому її можна назвати таким собі довідником для вивчення війни.

«Ця книжка перевершила всі мої очікування, зараз я її переглянув. Я дуже вдячний. По-перше, це портрет нас, нашого народу, нашого краю, нашої області. Це портрет нашого ворога, з яким ми воюємо, це по-друге. По-третє, це вагомий внесок у літопис цієї війни, аби ми потім могли її осмислити. І четверте – це вагомий внесок у політику національної пам’яті», — Сергій Бутко – історик, представник Інституту національної пам’яті.

Документування злочинів російської орди проти цивільних українців – надважливий аспект на шляху до Перемоги. Саме свідчення людей стануть основою для судових процесів над вбивцями в Гаазі, які обов’язково розпочнуться, щойно українці здобудуть таку важливу Перемогу.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button