Суспільство (відео)

Куди звертатися жителям Чернігівщини, якщо їхні права порушено (Відео)

У Чернігові працює приймальня Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. До нього можуть звернутися всі, чиї права та свободи порушують органи державної влади, органи місцевого самоврядування та їхні посадові й службові особи, а також юридичні та фізичні особи.

«Загальна кількість звернень наших земляків до Уповноваженого в 2023 році налічувала 1253 звернення, цього року надійшло вже 627 звернень. Це вдвічі більше, аніж за аналогічний період минулого року Переважно звернення громадян стосуються розшуку безвісти зниклих членів родин військовослужбовців, порушення прав дітей і консультування внутрішньо переміщених осіб», — Лариса Шумна, представник Уповноваженого ВР України з прав людини у Чернігівській області.

Як повідомив під час зустрічі Дмитро Лубінець, одне з правопорушень у Чернігові зафіксували в департаменті виконання покарань. Зокрема, йдеться про ситуацію в СІЗО, де в приміщенні на 15 квадратних метрів одночасно перебували восьмеро людей. Проте останнім часом, за словами Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, зі зверненням про порушення прав звертаються не лише дорослі, але й діти, чиї права та свободи певним чином зазнають утисків.

«Можуть юридично звертатись діти, якщо вважають, що їхні права порушені, спілкування, зрозуміло, відбувається виключно в присутності батьків або офіційних опікунів. У нас уже є практика, коли ми виїжджаємо за сигналом самої дитини. Це переважно пов’язане з навчальним процесом», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

У Чернігові планують відкрити регіональний центр захисту прав людини, для цього треба знайти відповідне приміщення. За словами Дмитра Лубінця, такі центри планують створити по всій країні. Наразі в Чернігові вже є освітні проєкти на базі приймальні Уповноваженого з прав людини. Їхня мета – зробити жителів області обізнаними, розповісти, в яких випадках і до кого звертатися, якщо їхні права та свободи порушуються.

«Наша команда ставить за мету підвищувати правову обізнаність жителів області. Саме тому на сьогодні реалізовуються два освітні проєкти – це Студія молодого правозахисника та освітній проєкт для людей старшого віку», — Лариса Шумна, представник Уповноваженого ВР України з прав людини у Чернігівській області.

Звернення подаються Уповноваженому в письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав. За наявності виняткових обставин цей строк може бути подовжений до двох років. Подати звернення до Уповноваженого з прав людини можна в письмовій або в електронній формі.

У зверненні має бути зазначено ваші особисті дані та викладено суть порушеного питання. Також можна безпосередньо в Чернігові звернутись до приймальні Уповноваженого Верховної Ради в Чернігівській області за адресою пр. Миру 49А.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button