Суспільство (відео)

Квадратні метри розбрату: мешканці медичного гуртожитку виборюють право на приватизацію свого житла (Відео)

Олена Луцко живе в медичному гуртожитку, що по вулиці Осипенка, 2А у Чернігові, вже 36 років. Вона 25 років відпрацювала в дитячій лікарні, а житло отримувала як молодий спеціаліст. У кімнаті на 30 квадратів вона проживає разом із сином-студентом.

«Ми потребуємо цього житла, оскільки нам більше нема де жити. Це невелике помешкання, воно розраховане на двох осіб. Ми зробили ванну кімнату, щоб не ходити на перший поверх і не митися в загальному душі», — Богдан Луцко, мешканець гуртожитку по вулиці Осипенка, 2А.

У 2014 році жінка написала заяву на приватизацію своєї кімнати. Саме з цього часу вона бореться з Чернігівською обласною радою, яка є власником гуртожитку, за право приватизувати свою кімнату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуртожиток на проспекті Перемоги передадуть у власність громади. Жильці зможуть приватизувати кімнати

«Мабуть, більше року в Деснянському суді тривав суд. Бачачи, що я виграю, вони придумали перекинути цей гуртожиток на коледж. Ми не здалися і з мешканцями відсудили це неправомірне рішення. Бо там це рішення було з порушеннями», —  Олена Луцко, мешканка гуртожитку по вулиці Осипенка, 2А.

Жінка каже, що й після цього її спроба написати заяву на приватизацію провалилася. Справа знову опинилась у Деснянському суді, який не визнав права на отримання житла.

«Я, читаючи цей позов, зовсім нічого не зрозуміла, і вони так крутять, і обласна рада підтримує, що треба з обласної ради передати в міську раду. Ніде в законах цього не написано, а вони наполягають», — Олена Луцко, мешканка гуртожитку по вулиці Осипенка, 2А.

Тепер Олена Луцко подала позов до Чернігівського апеляційного суду. На підготовчому засіданні представниця обласної ради зазначила, що цієї скарги установа не визнає.

«Передача кімнат у гуртожитку, що належить до спільної власності територіальних громад, у приватну власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації. На сьогодні обласною радою не визначено органу приватизації. Додаткових рішень із питань уповноваження якихось інших комунальних закладів на вчинення дій, повязаних із приватизацією житлового фонду, облрада не ухвалювала. Функціями щодо приватизації житлового фонду управління комунального майна не наділене», — Аліна Кураш, представник Чернігівської обласної ради.

Також вона зазначила, що для того, аби передати житло у власність людей, воно повинно бути на балансі громади Чернігова. Але його не передавали. Окрім цього, у 2017 році обласна рада ухвалила рішення віддати будівлю гуртожитку в оперативне управління Чернігівському базовому медичному коледжу.

«Цим рішенням депутати вирішили зберегти за медичними закладами, за студентами і тими, хто навчається в медичному коледжі, цей гуртожиток для медичних працівників і медичної сфери, а не віддавати в приватні руки», — Аліна Кураш, представник Чернігівської обласної ради.

Однак Олена Луцко каже, що студенти там не проживають.

«Скільки ми судимося, представники коледжу сюди не ходять. І жодних навчальних заходів там не було. І жодного студента там не проживало. Це так, щоб люди перестали вимагати власність, на яку вони мають право», — Олена Луцко, мешканка гуртожитку по вулиці Осипенка, 2А.

Ознайомившись із матеріалами справи та заслухавши позиції сторін, Апеляційний суд оголосив перерву. Засідання продовжать 23 червня.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button