Суспільство (відео)

Ласі паї: жителі Локнистого змушені силоміць відбивати свої землі (Відео)

Близько двох годин траса Чернігів – Грем’яч була паралізована. Все через те, що жителі села Локнисте, яке на Менщині, перекрили рух автотранспорту живим парканом. Пропускали тільки «швидкі» та машини з дітьми. Люди кажуть, що вдалися до таких заходів через те, що у ніч з 19 на 20 квітня їхні земельні паї незаконно намагалася захопити фірма «Сіверський край».

«На наш луг загнали трактор. Я такого, 51 рік живу, ще не бачила. 9 корпусів плугів. І давай переорювати луг наш. Вночі переорали гектарів 30 лугу. Решту люди не дали. Ми бігли. Хто що вхопив – вила, коси хапали – і бігли. Там, слава Богу, був уже сільський голова. Приїхала пожежна машина сільська та поставили поперек трактора», — жителька с. Локнисте Наталія Картун.

«Люди вже ж подзвонили до мене. Вже темно було, година восьма, пів на дев’яту вечора. Я приїхав. Люди мене попросили, ми викликали поліцію. Люди написали заяви, що їхні луги розорюють. Це було в п’ятницю вночі, а в понеділок люди домовились зустрітись і вже надалі відстоювати свої землі», — голова Локнистенської сільської ради Володимир Кручко.

«Це сіножать людей. І перед цим вони приїхали. Зайшла ж ця Карина до сільради. Зібралися люди та сказали, що ніхто нічого нікуди не віддає. Та нам корову нічим годувати. Це наша сіножать. Село безробітних. Ми живемо з того, що в п’ятницю чи в суботу хтось поїде і поторгує на «Ниві» молочним», — жителька с. Локнисте Ніна Бердік.

У поліції кажуть, що факт захоплення землі вже зафіксовано. Але в ситуації наразі ще розбираються.

«Відомості ми внесли до ЄРДР за статтею 197, 1 ч. 1 (самовільне захоплення земельних ділянок). Там є поле десь 200 га, яке належить людям, вони його здають під пай. Частина паїв не витребувана (люди померли і земля непереоформлена), частина людей уклала договір із фірмою, яка і почала ці земельні роботи. А частина людей була проти цього. Тому й виникла така ситуація», — начальник слідчого відділення Менського відділу поліції Олександр Купрієвич.

Заступник голови Менської районної адміністрації розповідає, що на власницю фірми, яка переорала людські паї, зареєстроване ще одне підприємство.

«Це витяг із єдиного державного реєстру юридичних осіб, це ТОВ «Сіверський край» та ТОВ «Агроновус». І там, і там є засновником Роговенко Юлія Дмитрівна. І там, і там статутний капітал становить тисячу гривень. Тобто можна набрати багато землі, переорювати і всього на всього тисяча гривень», — перший заступник голови Менської РДА Сергій Мурований.

Люди погодилися розблокувати дорогу тільки тоді, коли приїхала представниця фірми. Вона розповіла, що підприємство з’явилося в селі чотири місяці тому. Тоді вони оформили договори з людьми на 130 гектарів землі. 100 з них – це спадщина, решта розміщена в хаотичному порядку.

«Ми відміряли площу, відбили межі площі ще три тижні тому. Але на цій площі не здали нам в оренду ще 30 осіб. Щоб якось домовитися із тими 30 особами, ми покликали всіх до сільради. Ми зайшли до сільради, вони почали, вони записували все це на відео. Я їм почала щось пропонувати, пропонувала обмін плюс компенсацію. Прийшли тоді до сільради лише 30 осіб, серд яких 5 мають державні акти на цьому полі», — експерт із земельних відносин ТОВ «Сіверський край» Карина Шитікова.

«Вони набрали паїв на 250 га. Але це паї в Гусавці, зарослі березняком, там сто років уже ніхто не орав. Їм поздавали такі люди. А вони вибрали найкраще поле, де жодна ділянка не гуляє, тому що люди там весь час косять коровам. Це луги, якими користуються. І ті люди, якщо й здали там, може, 10 чоловік, то це лише 20 гектарів. Звернулась до нас Карина про те, що дозвольте виорати луги незатребувані, власники яких померли, сесія проголосувала однозначно проти цього всього», — депутат Локнистенської ради Людмила Йовенко.

Після тривалих суперечок уже безпосередньо на сіножатці представники фірми та люди згоди так і не дійшли.

— Всі свої проблеми пишіть у поліцію. Я Шитикова Карина Миколаївна – експерт із земельних питань. На мене можете писати в поліцію. Із вами говорити немає сенсу.

 «Звідси вже 200-250 м річка Десна. Це відбито для того, щоб можна було повністю переорати. Наразі саме такої землі переорано 20-22 га. А відбито більше 50, у людей немає документів більше, ніж на 50 га. Навіть якщо у них є на 20-30, але воно латочками, шахматками, тобто уже є рейдерське захоплення що людських паїв, що державної власності. Людина навіть якщо не хоче спілкуватись, то тут уже є нюанси, що десь щось вони приховують», — перший заступник голови Менської РДА Сергій Мурований.

Наразі трактор, яким і намагалися зорати людські паї, стоїть на штрафмайданчику в Мені. У поліції кажуть, що зараз триває досудове розслідування, під час якого й вирішать подальшу долю цієї справи.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button