Суспільство (відео)

У Чернігові біля «Царського села» позначили здорові паркові сосни (Відео)

Ялівщина знову в центрі уваги: чернігівців занепокоїли дивні позначки на паркових деревах, які ростуть на ділянці біля «Царського села».

«Ми побачили те, що тут 66 дерев мають отакі позначки. Вони є характерними тоді, коли дерева планують на вирубку», — розповідає Вадим Антошин – громадський активіст.

Уздовж дороги та лінії електропередач хтось вибірково позначив паркові сосни. Пронумерована ділянка має вигляд рівного прямокутника. З іншого боку дороги дерева стоять без позначок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівських короїдів з’їдять харківські “вовки”

«Дерева, які аварійні і можуть впасти комусь на голову, взагалі на них жодних позначок нема, цікаво, чому саме гарні ділові сосни, які можуть дати гарний пиломатеріал, мають отакі от вимічки», — говорить Вадим Антошин – громадський активіст.

Активісти підозрюють: наміри забудовників – розширити свої володіння – дісталися і до зеленої зони міста.

«Тут дуже добрі 4 або 5 земельних ділянок під забудову», — відзначає Вадим Антошин – громадський активіст.

Відповідь на це запитання дає керівництво регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Ще в серпні Чернігів відвідала делегація харківських лісівників. Паркові дерева вони помаркували та зробили їх фіто-санітарний опис, аби досліджувати збільшення, зменшення або, можливо, і зникнення верхівкового короїда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Короїдів у «Ялівщині» поки що ловитимуть птахи, – комісія з обстеження

«Ця ділянка – це одна з трьох ділянок, яка закладена для моніторингу та наукових досліджень працівниками державного лісозахисного підприємства «Харків-Лісозахист» із метою моніторингу ситуації щодо верхівкового короїда на території «Ялівщини»», — розповідає  Володимир Свердлов – директор РЛП «Ялівщина».

Володимир Свердлов запевняє, що позначених біля «Царського села» дерев лісівники не чіпатимуть.

«Ці дерева не слугуватимуть для зрізу», — говорить Володимир Свердлов – директор РЛП «Ялівщина».

Про боротьбу з верхівковим короїдом, який знищує «Ялівщину», заговорили ще на початку року. Нині на території парку уражено вже приблизно 900 дерев. Коли харків’яни маркували сосни, паралельно на уражених ділянках висаджували мурахожука – біологічного ворога верхівкового короїда.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button