Суспільство (відео)

Легендарні чернігівські гармати: де в Чернігові можна знайти міфічну 13-ту гармату (Відео)

Майже всі чернігівці та гості міста знають про чернігівський історичний Вал. Його цікавинкою є 12 чавунних гармат, що датуються серединою XVI століття. Натомість це не всі гармати, які збереглися в місті до наших часів. Велика колекція з 55 гармат XVІІ – початку ХХ століття зберігається в Чернігівському історичному музеї ім. В. Тарновського. В основі цієї колекції – зібрання українських старожитностей Василя Тарновського.

«Василь Тарновський значну увагу приділяв періоду Гетьманщини, козакам, озброєнню. І в його колекції налічувалися 32 гармати якраз ХVI-XVIII століття. Частина цих гармат, на жаль, через історичні перипетії не дійшла до наших днів, але в більшості колекція все-таки збереглася»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Цінність та унікальність збережених у колекції музею гармат полягає в тому, що більшість виготовлена в Україні, зокрема у Львові та Глухові.

«Окрасою нашої колекції є гармати початку ХVIII століття, які були зроблені за гетьманування Івана Мазепи в місті Глухові. На той час це Чернігово-Сіверщина. І місто Глухів фактично було головним центром, якщо ми говоримо про Чернігівщину і взагалі про Лівобережну Україну в контексті виробництва гармат»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти-архітектори реставруватимуть чернігівські пам’ятки: «Чернігів стародавній» уклав відповідний меморандум про співпрацю (Відео)

Кожна гармата має свій унікальний вигляд, що містить інформацію про певні історичні факти її походження.

«На головній частині гармати зображений саме герб, який замовили, є також відповідні написи, вилиті одразу, датування. На сьогодні найстаріша датована гармата, що зберігається в колекції музею, – це гармата 1631 року»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Більшість гармат, збережених у колекції музею, використовували козаки під час оборони. І наразі артилерія займає важливу роль під час захисту нашої країни. Проте козацькі гармати суттєво поступаються дієздатності сучасним.

«Гармати стріляли на не дуже велику відстань. Зараз – кілька десятків кілометрів, на той час ця прицільна дальність – від 700-800 м до 1 км. І зазвичай гармати наводили, перетягуючи її до певної мішені – «на око», скажемо так.

Артилерія продовжує відігравати значну роль як із часу появи – це друга половина ХІV століття, так і сьогодні артилерія відіграє значну роль у допомозі українській армії»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button