Суспільство (відео)

Легенди Чернігова (Відео)

Чернігів – одне з найдавніших міст України, тому з його історією пов’язано безліч легенд. Історики національного заповідника «Чернігів Стародавній» провели лекцію для жителів і гостей міста під назвою «Чернігово-Сіверська земля у легендах і переказах».

«Якщо вважати, що Чернігову близько 1 300 років, то в нього дуже багато легенд. Коли працюєш з туристами, людей часто цікавлять не тільки наукові факти, а й фольклор», — науковий співробітник НАІЗ «Чернігів Стародавній» Сергій Сергєєв.

Найвідоміших легенд про Чернігів близько десяти, до них можна зарахувати легенди про таємний хід від Чернігова до Києво-Печерської Лаври, про чудотворні ікони, про скарби Мазепи, про чернігівського Дон Кіхота Григорія Глєбова, який закохався у французьку красуню та збудував для неї замок, у якому зараз розташовується Інститут мікробіології. І, звісно, про чернігівського упиря.

«Про Чернігівського дракулу Василя Дуніна-Борковського, який вставав із могили після смерті та влаштовував гуляння в маєтку, що на території сучасного мікрорайону Бобровиця. Після цих гулянь з’являлись знекровлені трупи», — молодший науковий співробітник НАІЗ «Чернігів Стародавній» Тетяна Миколайко.

Відвідувачі лекції, які прийшли зануритись в атмосферу стародавнього епосу, були в захваті від тематики заходу і від самого Чернігова.

«Найцікавіше місто в Україні. Дуже стародавня історія. Тому тут можна вивчати і вивчати місто», — турист із м. Шостка Сумської області Михайло Величко.

«Мені розказали, що сьогодні будуть міфи і легенди Чернігова. Все відкладено – і вишивка, і в’язання, і книга. І прийшла сюди», — чернігівка Зоя Соколова.

За словами співробітників «Чернігова Стародавнього», що приймає більшість туристів міста, останніх найбільш цікавлять легенди про заснування Чернігова князем Чорним, про Солов’я Розбійника, полковника-упиря та дух ченця Тарасія в Антонієвих печерах. І, звісно ж, про Іллю Муромця, батьківщиною якого, швидше за все, є село Морівськ, що в Козелецькому районі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button