Суспільство (відео)

Спасо-Преображенський собор відкритий для відвідувачів (Відео)

Після 30-річної оренди Української православної церкви московського патріархату та понад 8 місяців у законсервованому стані чернігівський Спасо-Преображенський собор відкрився для відвідувачів – від 28 червня святиня працює як пам’ятка з тисячолітньою історією, що доступна для відвідування чернігівцям і гостям міста.

«Є Спас Чернігівський і Софія Київська – це дві наші унікальні святині, рівнозначні між собою. Чернігів святкує, адже він зміг «очистити» в прямому та переносному сенсі Спас Чернігівський і дати можливість йому зайняти ту його роль, яку він відіграє у формуванні нашого народу. Спас – це тисячолітній символ, свідок і безпосередній учасник формування нашої Державності. І те, що ми декларуємо Україну вільною і незалежною, – в цьому величезна роль Спаса Чернігівського», — Наталія Реброва – генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній».

Нагадаємо, в жовтні 2023 року Спасо-Преображенський собор опечатали представники комісії Міністерства культури, а його стан після відповідного обстеження комісія визнала незадовільним. За кілька днів представники упц (мп) забрали з храму свої речі, після чого храм був зачинений.

Уже за кілька місяців працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» власними силами поступово почали проводити тут прибирання та реставрацію. 

«Найперше, що було зроблено – очищення, умовно кажучи, по першому колу. Очищення без жодної копійки державних і комунальних коштів – силами чернігівців, які об’єднались навколо Спаса, але роботи ще дуже багато і ми запрошуємо приєднуватися до цього проєкту», — Наталія Реброва – генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній».

Від 28 червня собор працює у форматі музею, служби тут проводити не планують. Вхід до святині платний, а всі кошти, виручені з продажу квитків, будуть витрачені на реставрацію Спасо-Преображенського собору.

«Щодня без обідньої перерви Спас Чернігівський чекає кожного українця, який може прийти ознайомитися, дізнатися багато про себе, про свій народ, надихнутися. Наразі нам потрібні сили та наснага, аби перемогти – Спас нам у цьому точно допоможе», — Наталія Реброва – генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button