Суспільство (відео)

Ліквідація наслідків війни: Киселівська громада отримала техніку від іноземних благодійників (Відео)

Чернігівщину продовжують активно підтримувати міжнародні партнери. Киселівська громада внаслідок повномасштабного вторгнення виявилася однією з найбільш постраждалих в області. Тут і досі десятки людей відновлюють зруйноване житло та своє подвірʼя, для цього процесу потрібна не лише людська сила, а й залучення спеціальної техніки.

«Після активної фази бойових дій у нашій територіальній громаді найбільш постраждалі населені пункти – це Новоселівка, Товстоліс, Терехівка, Березанка, Киселівка, Маннівка, Стасівка. На території громади знищено та пошкоджено 468 житлових будинків, одна багатоквартирна будівля в селі Новоселівка на 25 квартир. І шість обʼєктів соціальної інфраструктури. Аби розбирати завали та вивозити будівельне сміття, нам була потрібна техніка», — Володимир Грабина, заступник сільського голови Киселівської ТГ.

Вирішити це питання вдалося за допомогою волонтерів і німецької компанії, яка погодилася передати в користування громади два новенькі навантажувачі.

«Волонтерська робота – це не тільки про роздачу чи доставку, а й про те, як домовитися та знайти допомогу. Для цього необхідно доносити певні проблеми, які є на місцях, до тих людей, хто може безпосередньо профінансувати або надати якусь матеріальну допомогу. Конкретно в цьому випадку ми мали можливість спілкуватися з німецьким виробником обладнання дорожньо-будівельної техніки. Коли вони дізналися про наше становище та наслідки російської агресії, то запропонували надати безкоштовно два навантажувачі для розчищання завалів, і таким чином допомогти відбудувати Чернігівську область і ці райони. І за допомогою партнерської компанії «Асбуд – Україна» вони, зі свого боку, погодилися повністю оплатити доставку цієї техніки до України», — Віктор Кміта, волонтер.

Заступник сільського голови також зазначає: крім вивозу сміття, ця техніка допоможе і з облаштуванням пошкоджених доріг.

«Орієнтовно 55 доріг у громаді є ґрунтовими, вони були пошкоджені танками та БТР. Їх просто роз’їздили і проїзд там майже неможливий. Тому для ремонту таких доріг ця техніка дуже необхідна і вона буде використана», — Володимир Грабина, заступник сільського голови Киселівської ТГ.

Партнери також подбали і про навчання працівників, які безпосередньо працюватимуть із нею. Уже найближчими днями техніка запрацює на вулицях територіальної громади.

«Чернігівщина дуже велика, але ми з Дмитром Синенком постійно спілкуємося, бо я – волонтер, багато питань доводиться вирішувати з ОДА. Тому ми разом вирішували, хто насамперед потребує техніки. Я запропонувала цю громаду і Дмитро підтвердив, що тут немає такої техніки, і я погодилася. Для мене основне було, аби тут було комунальне підприємство і були люди, які вміють на цій техніці працювати та її берегти. Тому що техніка дуже коштовна, сьогодні голова підтвердив, що це перша техніка, яка надійшла для громади», — Ірина Березинець, волонтер.

Проте волонтери та представники громади зазначають: робіт із відновлення попереду ще багато, а тому і надалі співпрацюватимуть з міжнародними фондами та партнерами, аби процес ліквідації наслідків війни відбувався якомога швидше.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button